Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), unicul proprietar al Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova, va inaugura în a doua jumătate a lui 2023 un nou terminal de mărfuri generale și vrac uscate, în urma unei investiții de 5 milioane de dolari.

Terminalul de marfă generală existent este utilizat pe deplin, deoarece Rusia a blocat porturile de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre, iar portul moldovenesc a ajutat la introducerea cerealelor și a combustibilului în și din Ucraina, a declarat BERD. „Portul este punct principal de intrare pentru importurile de combustibil în Moldova, dar şi furnizor de combustibil pentru rețelele din Ucraina. În timp ce un obiectiv major este exportul de cereale din Moldova, Giurgiulești transbordează tot mai mult cereale din Ucraina, contribuind la efortul internațional de a preveni penuria de alimente”, a declarat șefa BERD în Moldova, Angela Sax, citată de SeeNews.com.

Volumele care se deplasează prin Giurgiulești s-au dublat până acum în 2022 față de 2021, ajungând la 804.029 t, potrivit operatorului portului, Danube Logistics. Acest lucru se datorează în principal creșterii importurilor de produse petroliere, cărbune și îngrășăminte și exporturilor de cereale și ulei vegetal.

În 2021, Giurgiulești a înregistrat un volum mediu de transbordare de 34.000 t/lună de produse petroliere, dar până în mai 2022, acesta a fost de până la 65.000 t, din care mai mult de jumătate a fost destinat livrării ulterioare către Ucraina. De asemenea, exporturile de cereale (309.404 t) și legume (99.694 t) au fost la niveluri ridicate în 2022.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare