Președintele Fundației pentru Dezvoltarea Cercetării și Educației din industria plastică (PAGEV), Yavuz Eroğlu, a declarat că lucrează la implementarea modelul chinez în Turcia, model care previne returnarea goală a celor peste 50.000 de containere cu deșeuri importate într-un an, acestea urmând să fie incluse în economia circulară.

După găsirea unei soluții la problema importului de deșeuri, industria chimică se concentrează acum pe găsirea de soluții la problema containerelor experimentată în întreaga lume în timpul pandemiei. Spunând că modelul de import al deșeurilor din China ar trebui să fie un exemplu şi pentru Turcia, Yavuz Eroğlu, afirmă: „China importă deșeuri, le reciclează și le exportă la prețuri accesibile, în loc să cumpere materii prime. Astfel, China a profitat şi de o oportunitate interesantă în ceea ce privește transportul şi containerele.“

Afirmând că deplasarea completă, tur-retur, a containerului în transport afectează în mod direct prețul, Eroğlu a spus: „China, prin import din întreaga lume, aduce containerele pline cu deșeuri în țara sa, creând în același timp oportunitatea unui transport ieftin pentru exporturi. Având în vedere dificultățile pe care le-a întâmpinat Turcia în furnizarea de containere și prețurile ridicate ale transportului maritim în perioada pandemiei, este clar cum China a împuşcat mai mulţi iepuri deodată cu modelul său de import de deșeuri. Ar trebui creat un plan unic compatibil cu Turcia.“

China și-a sporit investițiile în 2008 pentru a atinge niveluri autosuficiente în industria petrochimică, iar apoi s-a orientat către produsele cu valoare adăugată în producția petrochimică. „China a evaluat criza din 2008 ca o oportunitate de tranziție la un alt nivel. În 2013, China a finalizat investiția într-un număr semnificativ de fabrici petrochimice și a înfiinţat şi companii petrochimice gigantice care pot produce multe tipuri diferite de materii prime. Practic, până în 2017, infrastructura pentru producția de materii prime petrochimice pe scară largă în China a fost formată. Odată cu creșterea nivelului producției interne de materii prime, guvernul chinez a decis să renunţe la modelul său de import de deșeuri, deoarece a produs suficiente produse petrochimice după 2017, preferând să crească acum cantitatea de produse cu valoare adăugată. Deci China nu a interzis importul deșeurilor din motive de mediu.”

Ca urmare, nu este rațional să se argumenteze că Turcia, care trebuie să importe materii prime în proporţie de 85%, nu ar trebui să importe deșeuri, este de părere Yavuz Eroğlu. De asemenea, în loc să importe produse petrochimice scumpe din străinătate, este important ca Turcia să colecteze atât deșeurile menajere, cât și să recicleze deșeurile de materii prime de pe piețele mondiale la prețuri accesibile, să le transforme în produse finite noi și să le exporte. „Acesta este pasul care trebuie făcut în cadrul economiei circulare. Anul acesta, importul de deșeuri în Turcia se va face în peste 50.000 de containere, iar acestea pot fi utilizate pentru exportul produselor din materii prime reciclate către piețele mondiale la prețuri accesibile.“

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut