Noile date din industrie au dezvăluit că producătorii din Marea Britanie dețin acum stocuri duble în comparație cu nivelurile pre-pandemice, deoarece problemele lanțului de aprovizionare din lume iau o nouă formă. Un raport al firmei de software Unleashed arată că întreprinderile au fost forțate să depoziteze cantități uriașe de bunuri în timp ce trec prin întârzieri și lipsuri, pe un fundal de creştere a inflației.

Potrivit MotorTransport, analiza a peste 4.500 de IMM-uri britanice a avut în vedere patru puncte principale: valoarea stocului disponibil, rentabilitatea marjei brute a investiţiei din stoc (GMROII), zilele de îndeplinire și prețul plătit pentru bunurile achiziționate.

În general, stocurile disponibile pentru producătorii din Marea Britanie au crescut cu 99,7%, de la o medie de 365.736 GBP în T3 2019, la 730.681 GBP în T3 2022, GMROII a scăzut de la 2 la 0,9 în aceeași perioadă, iar timpii de îndeplinire au scăzut de la 20 de zile până la aproximativ două săptămâni.

Între timp, producătorii plătesc cu 10,24% mai mult pentru produsele lor, comparativ cu începutul lui 2022. „Ceea ce a început ca o criză a lanțului de aprovizionare pare să fi evoluat într-o criză de stocuri la nivelul afacerilor individuale. Timpii de livrare și prețurile s-au relaxat, dar asta în detrimentul firmelor care sunt forțate să dețină mult mai multe stocuri doar pentru a rămâne operaționale. Este o situație grea pentru producători, care vor prezenta presiuni reale asupra fluxului de numerar. Reducerea acestor niveluri de stoc în lunile următoare va fi o sarcină delicată”, a spus directorul executiv al Unleashsed, Gareth Berry.

Cea mai mare modificare procentuală a valorii medii a stocurilor a fost înregistrată de sectorul materialelor plastice și cauciucului (+180%). Urmează energia și sectorul chimic (+174%) şi sportul și divertismentul (+123%).

În afară de sectorul alimentar, care a crescut GMROII cu 93,69%, toate sectoarele din Marea Britanie au înregistrat o scădere a GMROII global. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de fashion (-81,8%), produsele din plastic și cauciuc (-81%) și de energie și produse chimice (-62%).

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 4 – octombrie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare