Războiul dintre Rusia și Ucraina a agravat criza din logistica internațională. Desigur, acest lucru crește și îngrijorările exportatorilor de fructe din Brazilia. Deşi Rusia nu se numără printre principalii clienți ai pomiculturii braziliene, escaladarea conflictului a dus la înrăutățirea unei o situațiii care deja se desfășura de anul trecut: lipsa navelor și a containerelor, ceea ce face transportul tot mai scump.

Guilherme Coelho, președintele Asociației Braziliene a Producătorilor de Fructe (Abrafrutas), a declarat: „În 2020, plăteam 4.000 USD pentru expedierea unui container cu fructe în SUA. Anul trecut, valoarea s-a dublat, iar anul acesta se pare că va costa 11.000 de dolari.”

O sursă din industrie a declarat pentru Globo Rural că terminalele portuare precum cele din Rotterdam, în Olanda, sunt aglomerate; de asemenea, operatorii de logistică maritimă au afirmat că nu există nicio prognoză de nave pentru această lună și nici perspective de normalizare până în luna aprilie, cel puțin. O modalitate de a încerca să trimită fructe în Europa este prin utilizarea unei rute de cabotaj de la Salvador (BA) la Santos (SP). Întrebat despre această problemă, ministrul brazilian al Infrastructurii, Tarcísio Gomes de Freitas, a spus doar: „Cadrul legal pentru cabotaj [aprobat în ianuarie anul acesta] creează noi posibilități de creștere a ofertei de nave.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 1 – ianuarie 2023)
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare