Compania finlandeză Nokian Tyres a anunțat marţi, 1 noiembrie,  la doar patru zile după ce și-a vândut operațiunile din Rusia pentru 400 de milioane de euro, planuri ambiţioase de a construi o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme în România.

Până de curând, aproximativ 80% din anvelopele pentru autoturisme ale companiei erau produse în Rusia, unde Nokian Tyres a deschis o fabrică în 2005. Decizia de retragere din Rusia a fost luată în iunie 2022, moment din care producătorul a intensificat activitatea în Finlanda și Dayton (SUA), în paralel cu căutarea unei noi locații pentru fabrică.

Potrivit companiei, locația unei noi fabrici în Oradea, în apropiere de granița cu Ungaria, a fost găsită după evaluarea a aproximativ 40 de amplasamente. S-a spus că decizia se bazează pe „disponibilitatea forței calificate de muncă, avantaje logistice și mediu de afaceri stabil”.

În plus, disponibilitatea energiei verzi produsă în Oradea a făcut-o un concurent puternic. Nokian Tyres susține că aceasta va fi prima fabrică din industria globală de anvelope care va produce cu zero emisii de CO2.

Investiţia, care se ridică la 650 de milioane de euro şi va crea aproximativ 500 de locuri de muncă, este programată să înceapă la începutul anului viitor, iar primele anvelope sunt estimate a fi produse în a doua jumătate a anului 2024. Producția de anvelope comerciale ar trebui să înceapă la începutul lui 2025.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut