Se preconizează că producția mondială de carne va continua să crească în următorul deceniu, dar cu o rată ușor mai lentă decât în ultimii 10 ani. În comparație cu media 2018-2020, producția de carne va crește cu 13% până în 2030. Păsările de curte vor reprezenta alegerea clară a consumatorilor în următorii 10 ani, potrivit unei prognoze recente publicate de OECD și FAO. 

Creșterea generală este condusă de producția de păsări de curte, care urmează să crească cu 17% până în 2030. Păsările de curte beneficiază de rapoarte favorabile ale prețului, iar ciclul scurt de producție permite îmbunătățirea genetică rapidă. Potrivit OECD-FAO, acest lucru va contribui la creșterea popularității sale în special față de producția de carne de rumegătoare. Din perspectiva consumatorului, păsările de curte sunt percepute ca o opțiune mai sănătoasă și au un preț mai mic. Se așteaptă ca majoritatea țărilor să crească producția de păsări de curte, deși Regatul Unit este o excepție în care producția rămâne relativ stabilă. Asia prezintă unele dintre cele mai puternice creșteri, facilitate de actuala lipsă de carne de porc.

Se preconizează că producția de carne de porc va crește cu 13% în următorii 10 ani. Pesta porcină africană (PPA) este de așteptat să mențină producția sub nivelurile anterioare de vârf până în 2023, după care se așteaptă o revenire la o creștere constantă. Mai exact, perspectivele anticipează că China va reveni la producția de porc pre-PPA în 2023. Spre deosebire de majoritatea regiunilor, producția de carne de porc din UE și Marea Britanie nu este de așteptat să crească, influențată de preocupările de mediu și publice.

Carnea de vită ar putea să prezinte un grad mult mai mic de creștere a producției în următorul deceniu, de doar 6%. Acest lucru reflectă slăbirea cererii, deoarece consumatorii preferă din ce în ce mai mult carnea de pasăre. În UE și Marea Britanie se așteaptă ca producția să scadă, deoarece îmbunătățirile productivității reduc dimensiunea efectivului de lapte.

Producția de carne de oaie este relativ mică la scară globală, dar se prognozează o creștere mai puternică de 16% până în 2030. Acest lucru se datorează în principal creșterii din Asia, în special în China, Pakistan și India. În UE și Marea Britanie, producția va rămâne stabilă. „Creșterile consumului global de carne în următorul deceniu sunt în mare parte determinate de creșterea veniturilor și a populației din țările în curs de dezvoltare. Prin urmare, comerțul internațional cu carne va crește ca răspuns la cererea tot mai mare din Asia și Orientul Apropiat, unde creșterea cererii depășește orice creștere a producției“, a declarat pentru euromeatnews.com, Bethan Wilkins, Senior Analyst, AHDB.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut