Asociația Română pentru Smart City (ARSC) a premiat cele mai revoluționare inițiative din domeniul dezvoltării urbane, sustenabilității și transformării digitale, în cadrul celei de-a 8-a ediții a Smart City Industry Awards (SCIA 8). Evenimentul a reunit oficiali guvernamentali, autorități locale, lideri de afaceri și experți din diverse sectoare.
În total, 60 de proiecte au fost înscrise în competiție, cu o valoare totală de aproximativ 2 miliarde de euro, reprezentând 1% din PIB-ul României, un record pentru Smart City Industry Awards. “Mă bucur să văd atâtea proiecte înscrise și dorința autorităților de a construi orașe smart, care să oferă o viață mai bună locuitorilor. Într-adevăr, mi-aș dori ca și București să fie printre acestea, însă sunt încrezător că vom lua exemplul celorlalte orașe precum Suceava, Cluj sau chiar sectorul 2, care accesează fondurile CE, iar în scurt timp ne vom poziționa pe harta orașelor smart”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.
ARSC a acordat 39 de premii pentru 8 categorii, pe sectoare variate, de la mobilitate, transport urban, dezvoltare și infrastructură, inclusiv securitatea datelor și confidențialitate, ceea ce a demonstrat că există un interes mai ridicat față de activități din zona smart față de anii precedenți. “Evenimentul a prezentat un număr impresionant de categorii, fiecare dintre acestea evidențiind soluțiile inovatoare care contribuie la progresul mediului urban. De la mobilitate și transport urban la sustenabilitate și transformare digitală, premiile demonstrează dorința de a crea orașe mai eficiente, mai incluzive și mai durabile. Însă în România se fac mult mai multe la acest capitol. Avem peste 1.300 de proiecte şi iniţiative smart city şi smart village ceea ce arată ca presiunea civică este tot mai mare și aduce rezultate pozitive în această direcție”, a declarat Eduard Dumitrașcu, Președintele ARSC.
Juriul premiilor Smart City Industry Awards 2024 (SCIA 8) a fost format din personalități din diverse sectoare. Condus de primarul Ciprian Ciucu, juriul a inclus personalități precum Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României; Traian Urban, director al Innovation Hub East la EIT Urban Mobility; Valeriu Zgonea, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM); Guido Perboli de la Universitatea Politehnică din Torino; Liviu Băileșteanu, Director de Politici și Strategii în cadrul MDLPA, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației; Cătălin Frangulea, Director General al Asociației Metropolitane pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov; Nicoleta Cîrjan, Șef Birou Relații Externe, Turism și Evenimente din cadrul Primăriei Brașov; și Chris Cooke, Fondator și CEO al SmartCitiesWorld.
Evenimentul a marcat, de asemenea, colaborări și parteneriate semnificative, inclusiv înființarea Asociației pentru Comunități Inteligente din Republica Moldova. Un alt punct culminant al evenimentului a fost semnarea Protocolului de Colaborare între ARSC și ICI București pentru Platforma Națională pentru Transformarea Digitală a României (PNTDR), care a subliniat și mai mult angajamentul de a avansa inițiativele digitale la nivel național.
Mai multe informații despre Smart City Industry Awards și despre câştigători, puteţi găsi AICI.