Deşi coronavirusul nu se mai află neapărat în centrul dezbaterilor publice, economia globală se luptă în continuare cu consecințele blocajelor globale. Lipsa internațională de cipuri arată cât de puternic sunt dependente diferite ramuri ale industriei de o subramură care a fost neglijată până acum. Cu toate acestea, foarte puțini cunosc că baza reală a economiei globale o constituie paleții și ambalajele din lemn. Fără aceste produse, furnizarea bunurilor de bază către populație ar fi în pericol.

Pentru industria de cipuri, experții estimează a fi pe cel mai slab an în ceea ce privește vânzările. Prețurile cresc, iar liniile de producție stau pe loc. Criza semiconductorilor a avut un impact serios asupra industriei și pieței auto.

Extrapolând la întreaga economie, paleții constituie o bază necesară pentru a menține în viață întregul organism. Paleții, cutiile de lemn și ambalajele de export transportă toate mărfurile esențiale pe tot globul, pe cale rutieră, maritimă și aeriană. Dacă ambalajul din lemn lipseşte, economia ca organism se prăbușește, trage un semnal de alarmă loginfo24.com.

„Paleții, cutiile de transport și ambalajele de export sunt parte integrantă a logisticii globale”, explică Marcus Kirschner, director general al Asociației Federale pentru Ambalaje din Lemn, Paleți şi Ambalaje pentru Export (HPE). „Peste 430 de companii membre asigură un trafic de mărfuri național și internațional fără probleme. În lipsa ambalajelor şi paleţilor, legumele, laptele, alimentele pentru copii, medicamentele sau vaccinurile, precum și componentele pentru sistemele de alimentare cu apă, electricitate și internet nu își vor găsi drumul.”

În 2020, aproape 110,4 milioane de paleți au fost produși în Germania. Această nevoie imensă nu este o surpriză. Un produs fabricat, aproape întotdeauna trebuie transportat. Prin urmare, cât de bine se descurcă economia germană se vede în primul rând în producția de paleți. În prezent, însă, industria de paleți și ambalaje din lemn se luptă cu prețurile ridicate ale materialelor și cu blocajele de livrare, pe lângă consecințele economice ale restricțiilor Corona. „Timpii de livrare fiabili sunt extrem de importanţi pentru procese de producție fluide”, subliniază Kirschner. „Situația de pe piața lemnului și evoluțiile prețurilor reprezintă un adevărat test de stres pentru companii și o criză amenințătoare de aprovizionare și vânzări. Acest lucru are un impact imediat asupra lichidității și capacității de a produce și livra.”

Deoarece cea mai mare parte a lemnului folosit în industrie provine din păduri regionale, lanțurile regionale de aprovizionare fiabile sunt extrem de importante. „Economia globală îşi revine, iar cererea globală de lemn va crește. Acum este vorba de creșterea investițiilor publice și de acordarea de stimulente economice orientate spre viitor”, a concluzionat Kirschner. „Astfel, industria de ambalaje din lemn poate continua să transporte toate mărfurile necesare la nivel mondial în supermarketuri, fabrici și companii și să asigure aprovizionarea de bază pentru populație.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut