Volvo Trucks, Ikea Industry și Raben Group au semnat un acord de colaborare privind transportul greu cu emisii zero. Ikea va introduce camioane electrice Volvo grele pentru fluxurile de transport intern între două dintre fabricile sale din Zbąszynek, Polonia, care vor fi operate de Grupul Raben.

Ikea este un mare cumpărător de transport, cu peste două milioane de expedieri în întreaga lume pe an. Pentru a-și atinge obiectivul strategic de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru transportul produselor (-70%), electrificarea vehiculelor grele este esențială. Acum, Ikea Industry, Volvo Trucks și Grupul Raben și-au unit forțele în Polonia pentru a implementa camioane electrice Volvo FM cu emisii zero. Vehiculele vor fi folosite pentru a gestiona fluxul intern de mărfuri între două fabrici Ikea situate la 14 kilometri una de cealaltă în Zbąszynek și Babimost, în vestul Poloniei.

Camioanele vor fi încărcate la unitățile de producție Ikea Industry folosind electricitate regenerabilă dintr-o sursă externă. Primul camion electric va începe să funcționeze în toamnă și planul este extinderea flotei pe baza învățăturilor din proiectul pilot. „Această colaborare urmărește să accelereze trecerea către transporturi rutiere mai durabile. Acest proiect ne permite să explorăm și să învățăm despre provocările și oportunitățile în implementarea operațiunilor de transport electric la scară și interdependențele sale într-o rețea de transport mai mare”, spune Małgorzata Dobies-Turulska, Managing Director al Ikea Industry Zbąszynek.

„Suntem încântați să lucrăm cu Ikea și Grupul Raben pentru transporturi cu camioane mai durabile. Ikea și Raben au ambii obiective climatice ambițioase, la fel ca Volvo. Acest proiect ne va oferi informații valoroase, constituind o bază bună pentru o colaborare extinsă în viitor”, spune Robert Grozdanovski, SVP Europe Central East & East, Volvo Trucks. „Pentru Grupul Raben, acest proiect este primul pas în procesul de decarbonizare a propriei flote care conduce către planurile ambițioase de reducere a CO2 aprobate recent științific de experții Science Based Targets (SBTi). Acesta este, de asemenea, un proiect important pentru procesul de transport complet al camioanelor. Suntem una dintre primele companii de logistică din Europa care a preluat provocarea ambițioasă de a conduce un camion electric care lucrează cu o remorcă de 24 de tone”, spune Piotr Banasiak, Managing Director la Raben Transport.

Volvo Trucks a început producția de serie de camioane electrice în 2019. Astăzi, compania are șase modele de camioane electrice în producție de serie la nivel global. Obiectivul companiei este ca jumătate din vânzările totale de camioane să fie electrice până în 2030.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare