În ultimii ani, reglementările de transport au fost înăsprite prin introducerea de noi interdicții și formalități suplimentare, în special în ceea ce privește detașarea și efectuarea perioadelor de odihnă. În ciuda acestora, în Belgia continuă să apară aceleași povești, cu raiduri de weekend, sigilări de vehicule și intervenții sindicale.

Duminica trecută (24 aprilie) nu a fost prea ușoară pentru 35 de șoferi bulgari de camion din Belgia. Ziua a început cu un raid al poliției belgiene, care a înconjurat camioanele la baza din Tessenderlo (nord-estul Belgiei). Toate cele 35 de persoane au fost nevoite să părăsească vehiculele imediat, lăsând în ele toate lucrurile personale. Apoi, bulgarii au fost duși la secția de poliție pentru interogatoriu, iar seara au fost transferați la un hotel din apropiere. S-a mai anunțat apoi că luni șoferii vor putea merge la camioane pentru a-și ridica lucrurile personale.

După cum s-a dovedit, toate vehiculele au fost reţinute de poliție, deoarece vor fi folosite ca probe în procedurile pentru încălcarea legislației sociale și fiscale belgiene. După cum s-a dovedit, toți şoferii bulgari lucrau într-o companie belgiană, deși erau angajați la o filială bulgară fictivă, pe salarii bulgărești.

Un transportator belgian care a optat pentru o astfel de structură poate fi acum amendat sau chiar închis, notează 40ton.net. În ceea ce priveşte şoferii, inițial erau complet derutați, neștiind ce să facă, dar mai apoi au contactat sindicatul belgian BTB-ABVV pentru sprijin.

BTB-ABVV a lansat deja procedurile, informând sindicatul bulgar despre caz. Promisiunea a fost că șoferii vor primi asistență la întoarcerea acasă și li se va oferi și un alt loc de muncă. De asemenea, Inspectoratul de Muncă al UE (ELA) urmează să fie sesizat cu privire la caz pentru a extinde procedura și în Bulgaria. Este posibil să existe și un proces în care bulgarii să poată cere despăgubiri pentru cel puţin ultimele două luni.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 1 – ianuarie 2023)
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare