Într-un raport recent, furnizorul de servicii maritime Clarksons spune că 2021 a fost un an record pe piața comerțului cu nave second-hand. În total, este vorba despre 2.507 nave și 147 milioane de tone (DWT) de mărfuri, ceea ce reprezintă 7% din flota totală și o valoare estimată la 47.000 milioane USD.

După o scădere iniţială, activitățile au început să revină puternic la sfârșitul lui 2020 și au continuat pe tot parcursul anului trecut. Prețurile navelor second-hand aproape s-au dublat (+97%, în medie), conform indicelui Clarksons, și au crescut cu până la 168% în cazul navelor portcontainere. Aici, tranzacțiile au fost încheiate pentru o valoare de peste 13,1 miliarde USD, cauzate de condițiile extraordinare ale pieței și de lipsa tonajului disponibil, dar care a însemnat totuşi triplarea recordului anterior din 2007 cu peste 1,6 milioane TEU vândute.

Compania elvețiană de transport maritim de containere MSC a achiziționat 27% din tonajul operațiunilor comerciale din sectorul respectiv.

Potrivit celor mai recente date ale Clarksons, tendința continuă în 2022, mai ales că au existat deja oferte în valoare de 6,2 miliarde USD în primele șase săptămâni ale acestui an.

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare