Războiul din Ucraina a lovit exporturile grecești de fructe și legume. Înainte de război, Rusia era o piață majoră de export, iar Ucraina era un punct de tranzit important. Potrivit Incofruit Hellas, asociația exportatorilor de fructe, legume și sucuri din Grecia, războiul din Ucraina a avut un impact negativ asupra exporturilor în două moduri: s-a închis piața rusă și criza energetică aferentă a forțat oamenii din țările UE să reducă din consumul de fructe și legume – în unele țări cu până la 10% – precum și de alte produse alimentare perisabile.

Țările mediteraneene din afara UE care și-au pierdut accesul în Belarus, Rusia și Ucraina au încercat să compenseze pierderile prin reorientarea exporturilor, în principal de citrice, către UE. Produsele grecești trebuie din nou să concureze, așa cum făceau atunci când piața rusă era deschisă, cu alternative mai ieftine din acele țări.

Exporturile Greciei între 1 octombrie 2021 şi 18 martie 2022 au fost, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cu 39,1% mai mici la lămâi, cu 27,6% la mere, 16,5% la portocale și 10,5% la mandarine. O excepție o reprezintă fructele kiwi, ale căror exporturi au crescut cu 10,7%. Exporturile de căpșuni și roșii, al căror sezon de export a început la 1 ianuarie, sunt și ele mai mici, cu 22,3%, respectiv 19,4%.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 1 – ianuarie 2023)
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare