Escaladarea războiului a majorat prețurile pe piața materiilor prime din industria plasticului, în special ale poliolefinelor (polimeri utilizaţi pe scară largă pentru produsele din plastic). Mulți producători de plastic trebuie acum să găsească soluţii pentru a nu fi dependenți nici de materiile prime, nici de petrolul sau gazele din Rusia. Din fericire, nu este implicată aici şi China, iar asta contrabalansează o parte din situaţia legată de Rusia.

„Imaginea de preț va crește atât pentru poliolefine, plasticul standard, cât și pentru plasticul de construcție. Iar creşterea preţului plasticului este o consecință indirectă a faptului că prețurile de pe piața mondială vor crește pentru petrol și gaze”, transmite Plastforum, din Suedia, declaraţiile unui distribuitor de materii prime plastice. „Preţul poliolefinelor este deja în creştere. Se vorbește despre prețuri de 100 până la 150 de euro pe tonă la sfârșitul lui martie. Prețul materialelor plastice tehnice a crescut în general cu 20, până la 40% în timpul pandemiei, în funcție de tip. Iar acum, ca urmare a invaziei ruse, acesta va crește și mai mult.”

În ciuda acestui fapt, cererea de materiale plastice este încă foarte bună în rândul companiilor suedeze de plastic. „Situaţia începută din mai 2020 încă se menţine şi nu sunt semne că cererea va scădea. Finanțele companiilor par a fi foarte bune, iar mulți sunt dispuși să demareze proiecte noi. Deci, în ciuda situației predominante a prețurilor, multe companii privesc pozitiv spre viitor”, remarcă Plastforum.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut