242 de companii active au dat faliment în Danemarca în martie, după cum arată cifrele Statistics Denmark, ajustate sezonier. Iar previziunile economiştilor nu sunt deloc optimiste, arătând că numărul ar putea creşte în viitorul apropiat.

Statistica se referă doar la companiile active, care aveau angajați sau o cifră de afaceri de peste 1 milion DKK (134.000 de euro), pentru că există și firme inactive care ar putea denatura imaginea pieţei. „În martie, numărul falimentelor a crescut la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani și jumătate, după ce, în timpul coronacrizei, falimentele au fost la un nivel incredibil de scăzut. Din păcate, în perioada următoare ne așteptăm la şi mai multe ieşiri din piaţă”, observă economistul șef Allan Sørensen.

Companiile sunt îngreunate financiar de prețurile mai mari ale mărfurilor și de creșterea ratelor dobânzilor, după cum remarcă Food Supply. În același timp, multe firme se află sub presiunea rambursărilor de împrumuturi. Mai exact, la începutul lunii aprilie, 46.000 de companii trebuiau să plătească TVA amânat și alte taxe în valoare de 22 de miliarde de coroane daneze (aproape 3 miliarde de euro). În plus, 8 miliarde de coroane (circa 1,1 miliarde de euro) vor fi rambursate mai târziu, în cursul anului. „În pandemie, împrumuturile fără dobândă și compensațiile pentru salarii și cheltuieli fixe au ajutat multe companii să iasă nevătămate din criză.”

Cele 242 de falimente din martie au dus la pierderea a 1.076 de locuri de muncă cu normă întreagă, depăşind cu aproape 50% cifrele din februarie.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare