Cea mai mare investiție din istoria Ungariei va fi realizată la Debrețin, unde Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL, China), cel mai mare producător de baterii din lume, va înființa a doua fabrică europeană în valoare de aproximativ 7,6 miliarde de euro, potrivit secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului (KKM) din Ungaria, Levente Magyar.

Secretarul de stat a spus că s-au încheiat negocierile desfăşurate în ultimii doi ani, în urma cărora unitatea CATL va fi construită pe o suprafață de 221 de hectare, generând circa 9.000 de noi locuri de muncă. Mai multe detalii despre investiţie vor fi făcute însă publice după aprobarea consiliului acţionarilor companiei chineze. „Investiția va fi implementată în domeniul producției de vehicule electrice. Acest lucru confirmă că guvernul a luat decizia corectă atunci când a anunțat strategia de deschidere către China și a definit industria vehiculelor electrice drept una dintre principalele axe ale dezvoltării economice a Ungariei”, a subliniat Levente Magyar.

Secretarul de stat a subliniat că războiul din Ucraina a aruncat Europa într-o criză economică, dar scopul guvernului este ca Ungaria să fie lăsată în afara acestei crize ca o excepție locală, ceea ce este posibil prin atragerea continuă de investiții mari.

Potrivit Infostart, CATL va investi 7,34 miliarde de euro în construcția unei fabrici de baterii cu o capacitate de 100 GWh în Debrețin. Aceasta va fi a doua sa fabrică europeană de baterii după cea din Germania. În funcție de aprobarea adunării acționarilor, construcția primei fabrici de producție ar putea începe anul acesta.

Proiectul, care va fi implementat în Parcul Industrial de Sud din Debrețin, va furniza celule și module de baterii producătorilor europeni de automobile.

Întrucât fabrica din Ungaria este aproape de unele dintre fabricile de mașini ale clienților săi, cum ar fi Mercedes-Benz, BMW, Stellantis și Volkswagen, CATL, va putea să răspundă mai bine cererii de baterii de pe piața europeană.

Ca parte a angajamentului său de a reduce amprenta de carbon a producției de baterii, CATL va folosi energie electrică din surse regenerabile și va avea în vedere și implementarea unor dezvoltări bazate pe energia solară în Ungaria, în cooperare cu parteneri locali.

Pentru a construi un lanț valoric sustenabil și circular al bateriilor, CATL investighează, de asemenea, posibilitatea înființării de unități de producție de materii prime pentru baterii în Europa împreună cu parteneri locali.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut