Poziția competitivă internațională a Țărilor de Jos pentru înființarea de centre de distribuție străine s-a deteriorat rapid, notează Warehouse Totaal. Potrivit unui studiu realizat de dezvoltatorul şi investitorul imobiliar de logistică din Olanda, Buck Consultants International, mai mult de jumătate dintre companii descriu Țările de Jos ca fiind (foarte) nefavorabile, de 10 ori mai mult procentual decât în 2022.

Problema emisiilor de azot, controversele legate de droguri și lipsa de personal nu au făcut niciun bine imaginii olandeze – aprecierea Țărilor de Jos ca locație pentru depozitare a scăzut brusc în rândul companiilor străine.

Dacă în urmă cu doi ani climatul de afaceri pentru centrele de distribuție internaționale era (foarte) nefavorabil pentru 6% din companii, acum procentul a crescut la 59%.

Potrivit lui Johan Beukema, managing partner Buck Consultants International, cauzele sunt clare: „Spațiul redus în locațiile companiei, întârzieri din cauza emisiilor de azot, problemele de congestie pe rețeaua electrică și lipsa de personal – dacă aceste condiții de bază nu pot fi îndeplinite, candidații vor sări peste Țările de Jos. Belgia, de exemplu, are mai puține astfel de probleme.”

Deși în depozite se desfășoară tot mai multe activități de asamblare și multe depozite sunt destinate în principal piețelor regionale sau pieței olandeze, prea puțină atenție este acordată activităților de logistică în amenajarea teritoriului, potrivit părților imobiliare. Faptul că atracţia pentru logistică s-a răcit considerabil este evident și din așteptările a 2 din 3 dezvoltatori imobiliari și investitori olandezi care consideră că realizarea de noi locații logistice va fi foarte dificilă.

Investitorii internaționali renunță și ei. Astfel, dacă în urmă cu doi ani, 86% dintre dezvoltatorii și investitorii imobiliari olandezi erau de părere că interesul „investitorilor internaționali pentru bunurile imobiliare logistice olandeze este mare”, acum doar 36% cred asta, din cauza costurilor mari de achiziție.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut