Liderul de piață pe soluții telematice din Rusia, Gurtam, a decis să se retragă, iar asta va face ca până la 1,6 milioane de autocare și camioane din Rusia să fie puse în imposibilitatea de a mai călători. Clienții operatorul sistemului Wialon – care a motivat această decizie prin faptul că se opune agresiunilor militare din Ucraina – vor trebui să găsească o altă variantă prin care să își poată achita taxele de drum din Rusia.

Gurtam, operatorul sistemului de monitorizare Wialon, după ce și-a mutat sediul în Lituania, a decis luna aceasta să își închidă operațiunile din Rusia. Într-o declarație, compania a subliniat că se opune tuturor formelor de agresiune militară și invaziei rusești în Ucraina. „Vom opri vânzările din Rusia, țara în care am fost lideri de piață cu mai mult de un milion de vehicule comerciale conectate. În acest sens, vom proceda într-un mod în care partenerii și utilizatorii din Rusia să nu fie puși la colț, pentru că am avut relații apropiate cu mii dintre ei mai mulți ani. Mi-aș fi dorit ca situația să nu ne afecteze partenerii din Rusia, dar din păcate acest lucru este imposibil“, a declarat Aliaksandr Kuushynau, Сhief Officer la Wialon.

Pe de altă parte, compania a venit în ajutorul clienților din Ucraina cu o scutire de la plata abonamentului pentru șase luni, dar și cu un upgrade gratuit al licențelor.

În Rusia, Gurtam are o cotă de 50% din piața locală de telematică prin GPS, iar asta îngreunează cu mult situaţia. Sistemul de monitorizare era folosit în 2021 de peste 1,6 milioane de vehicule de peste 12 t. Aceste vehicule sunt incluse în sistemul de plată obligatorie pentru utilizarea drumurilor – Platon. Astfel, în doar două luni, clienții Gurtam din Rusia ar putea intra în ilegalitate dacă nu găsesc rapid o altă modalitate de înregistrare a călătoriilor. Deja, potrivit presei locale, au apărut probleme cu creșterea costurilor operatorilor, dar și cu disponibilitatea dispozitivelor de monitorizare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare