Roadpol a publicat rezultatul campaniei de control efectuată în perioada 16-22 septembrie, privind distragerea atenţiei la volan: peste 46.000 de șoferi au fost surprinși și sancționați pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul mersului.
Cea mai recentă operațiune paneuropeană „Focus On The Road”, din 16 până în 22 septembrie, a coincis cu săptămâna Roadpol Safety Days, dar și cu Săptămâna europeană a mobilității. „Distragerea atenției în traficul rutier s-a amplificat rapid și în scurt timp a devenit una dintre cele mai frecvente cauze ale coliziunilor. Acum, că măsurile legate de Covid-19 au fost reduse considerabil în majoritatea țărilor, Roadpol și membrii săi dispun de mai multe resurse umane, ceea ce a permis reluarea acţiunii Focus On The Road, subliniază secretarul Grupului Operațional de Lucru al Roadpol, Henk Jansen.
Inspectori din 17 țări au participat la operaţiune, controlând utilizarea telefoanelor mobile la volan şi a altor dispozitive tehnice de distragere a atenției. Inspectorii au analizat peste 1,6 milioane de participanţi la trafic în peste 47.500 de puncte de control, constatând peste 420.000 de nereguli.
Astfel, 46.261 de șoferi și-au folosit telefonul mobil pentru a suna sau trimite mesaje în timp ce conduceau fără un kit hands-free, 171 de șoferi și-au folosit dispozitivul ca sistem de navigație în timp ce îl țineau în mână, 14.124 de șoferi au fost surprinși uitându-se la TV/DVD, citind un ziar sau mâncând în timp ce conduc (cea din urmă este interzisă șoferilor din Elveția și Polonia cât timp cât au pasageri în vehicul). „Aceste cifre arată că sunt prea mulți șoferi distrași de la drum, în condiţiile în care supraestimarea capacității de conducere și evaluarea incorectă a situațiilor de trafic sunt adesea motivul accidentelor de circulație grave. Distragerea atenției prelungește grav timpii de reacție.”
În 57.643 de cazuri, șoferul sau pasagerul nu au purtat centura de siguranță. De asemenea, au fost descoperite 240 de cazuri de consum/posesie de droguri, 14 de cazuri de arme de foc în vehicul, iar în timpul operațiunii au fost capturate și 167 de persoane căutate.
Următoarea operațiune Roadpol în cele 17 țări, pe tema „Alcool și Droguri”, va avea loc între 6 și 12 decembrie 2021.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare