Din aproximativ 1,25 de milioane de vehicule inspectate (inclusiv ușoare și grele), polițiștii au depistat 94.771 de cazuri de nepurtare a centurii de siguranţă (13,4%).

Obligația de a purta centurile de siguranță se numără printre cele mai importante măsuri de protecție în caz de accident rutier, dar este încă rar respectată. Conform celor mai recente date Roadpol, din 1.256.932 de vehicule controlate, inclusiv ușoare și grele, în campania de o săptămână din martie, au fost depistate 94.771 de încălcări referitoare la nepurtarea centurilor de siguranță. Rata de încălcare de 13,4% este similară celei înregistrată de aceeași operațiune Roadpol în 2023.

Comisarul șef Jana Peleskova, șeful Grupului de lucru operațional Roadpol și membru al poliției din Republica Cehă, subliniază importanța critică a purtării centurii de siguranță pentru siguranța rutieră. „Aceste cifre subliniază rolul vital al centurii de siguranță, deoarece prea mulți șoferi și pasageri continuă aparent să neglijeze această măsură de siguranță de bază. Centurile de siguranță nu numai că previn aruncarea din vehicul și dezorientarea la impact, dar reduc și riscul de coliziune cu componentele interioare, cum ar fi volanul sau bordul.” Deși recunoaște rolul complementar al airbag-urilor, Peleskova subliniază că eficacitatea acestora se bazează în mare măsură pe faptul că ocupanții trebuie fixaţi corespunzător de centurile de siguranță.

Privind potențialul de salvare a centurilor de siguranță, cercetările indică o reducere cu 37% până la 48% a riscului de rănire mortală, în funcție de poziția ocupantului în vehicul. Mai mult, sistemele de siguranță pentru copii oferă o protecție și mai mare, reducând riscul de rănire mortală cu până la 50%.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut