Agenții Poliției Române și ai Poliției de Frontieră Române, cu sprijinul Europol, au demontat un grup infracțional organizat implicat în contrabanda de migranți prin așa-numita rută a Balcanilor. Acțiunea a avut loc în data de 29 iulie și a avut ca rezultat 18 suspecți arestați, confiscarea muniției, a cinci vehicule, telefoane mobile și a 22.000 de euro cash.

Rețeaua criminală, activă din octombrie 2020, era formată din cetățeni egipteni, irakieni, sirieni și români. Grupul infracțional avea celule în țările aflate de-a lungul rutei balcanice de unde facilitatorii regionali gestionau recrutarea, cazarea și transportul migranților din Iordania, Iran, Irak și Siria.

Mai multe celule criminale cu sediul în România au facilitat trecerea frontierei din Bulgaria și Serbia a grupurilor de migranți și și-au organizat cazarea temporară în zona Bucureștiului și în vestul României. Migranții au fost apoi introduși în contrabandă în Ungaria, în drum spre Germania, ca destinație finală.

În total, au fost interceptate 26 de transporturi de migranți ilegali și au fost detectați 490 de migranți în încercarea de a trece ilegal frontiera română. Foarte bine organizat, grupul infracțional a participat și la alte activități infracționale.

Migranții au plătit între 4.000 și 10.000 de euro, în funcție de segmentul traficului. De exemplu, prețul pentru a facilita trecerea din România către Germania a variat între 4.000 și 5.000 de euro. Migranții, din care unii erau cu familii cu copii mici, erau cazați în condiții extrem de proaste, adesea fără acces la toalete sau apă.

Cazarea a fost închiriată de suspecți sau au fost folosite reședințele membrilor grupului situate în principal în Călărași, Ialomița și zona Timișoarei. Într-una dintre casele libere, de aproximativ 60 m2, suspecții au ascuns simultan 100 de persoane.

Migranții au fost apoi transferați în condiții nesigure în camioane înghesuiţi printre mărfuri și în camionete fără aerisire adecvată.

Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin analitic. În ziua acțiunii, Europol a trimis un analist în România pentru a verifica în timp real informațiile operaționale cu bazele de date ale Europol, pentru a oferi indicii anchetatorilor la fața locului.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut