Potrivit unei cercetări realizate de Zutobi (companie care se ocupă de educația rutieră la nivel internațional), România este pe primul loc în clasamentul celor mai epuizante țări din lume pentru cei care trebuie să învețe să conducă. În fruntea listei, alături de România se mai află Malaezia şi Filipine, în vreme ce la pol opus se dovedesc a fi Singapore, Olanda și Danemarca.

Pentru a găsi cele mai stresante locuri pentru cei care vor să înveţe să conducă, Zutobi a clasat țările din întreaga lume pe baza a patru factori: nivelul de congestionare, decesele din traficul rutier, vehiculele înmatriculate și calitatea infrastructurii rutiere. Studiul a relevat că România este cea mai proastă țară din lume pentru șoferii noi, cu un „scor de stres” de 4,87 puncte (pe o scară de la 1 la 10). Scorul a fost scăzut de calitatea infrastructurii rutiere (32,6 din 100) şi de aglomerația de pe şosele, călătoria medie durând cu 42% mai mult decât în scenariile cu flux liber. În timp ce străzile urbane majore sunt în stare destul de bună în România, problema constă în drumurile secundare mai mici, care sunt adesea slab iluminate, înguste şi nemarcate.

Pe locul secund s-a situat Malaezia, cu un scor de 5,07, în primul rând din cauza volumului mare de vehicule pe drumuri (85.000 la 100.000 de oameni). În plus, Malaezia are una dintre cele mai cuprinzătoare rețele rutiere din Asia și toate aceste vehicule se corelează în mod clar și cu o mulțime de accidente, respectiv cu o rată de 23 de decese în trafic rutier la 100.000 de oameni.

O altă țară din Asia de Sud-Est se află pe locul trei – Filipine – cu un scor de 5,30 puncte. Țara a avut cel mai slab scor în ceea ce privește congestionarea traficului, călătoria medie în orele de vârf durând cu 53% mai mult decât în condiții normale. Filipine a avut, de asemenea, un scor relativ scăzut al calităţii drumurilor, de doar 44,8 din 100, fiind o țară nou industrializată, în curs de dezvoltare, cu doar un sfert din drumuri asfaltate în 2018.

Pe poziţia a patra se situează Bulgaria (5,35), urmată de Rusia (5,35), Grecia (5,52), Polonia (5,65), Argentina (5,76), Noua Zeelandă (5,97) şi Italia (6,09). În schimb, țările în care candidaţii la șoferie au mai puține dificultăți în a trece testele sunt Singapore, Olanda și Danemarca, cu scoruri de 9,03, 8,19 și, respectiv, 7,89.

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare