Autoritățile române intenționează să repare calea ferată cu ecartament larg care merge din orașul Galați până la granița cu Republica Moldova la Giurgiulești și va uni portul Reni din sudul regiunii Odesa cu portul dunărean.

Potrivit portalului RailExpoUA, licitaţia pentru repararea unui tronson din linia Giurgiulești-Galați ar trebui să fie efectuată înainte de 19 mai. Lucrările în sine, al căror cost este estimat la 1,28 milioane de lei, vor dura două luni. Potrivit ministrului român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, reparația va fi finanțată din bugetul de infrastructură al CFR.

Linia de cale ferată renovată va permite transportul mărfurilor către și dinspre Ucraina prin Moldova și portul Galați. De la Giurgiulești la Galați, linia de cale ferată are ecartament „combinat”, cu șine atât pentru calea europeană, de 1.435 mm, cât și pentru cea largă, de 1.520 mm, folosită în Ucraina, Moldova și alte țări ex-sovietice, dar și în Finlanda și Mongolia.

Ramificația ecartamentului de 1.520 mm, care intră pe teritoriul României, pleacă de la gara Reni, din regiunea Odesa, trece pe teritoriul Moldovei la Giurgiulești, conectează o nouă linie de cale ferată de la gara Cahul, iar în continuare traversează Prutul pe pod și se îndreaptă spre Galați, unde sunt două stații ale căii late.

Utilizarea ramurii de cale ferată din Galați pentru nevoile comerțului exterior al Ucrainei este posibilă sub rezerva tranzitului de mărfuri prin Moldova – din regiunile ei de nord spre vest, trenurile din Ucraina trec fie prin Mogilev-Podolsky, fie prin Kamenetz-Podolsky sau Cernăuți. Alte două căi ferate spre Moldova, care circulă de la stațiile Slobodka și Razdelnaya din regiunea Odesa, tranzitează Transnistria, așa că nu pot fi folosite acum.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare