Începând cu 17 noiembrie 2021, Rusia, cea mai mare piață a Turciei pentru exportul de legume proaspete și fructe, a interzis importul de rodii şi a unor soiuri de ardei din Turcia, pe motiv că au fost depistate urme de pesticide.

Vorbind pentru Sozcu.com.tr, Președintele Asociațiilor Exportatorilor din Mediterana (AKİB), Nejdat Sin, a declarat că nu ştie cât va dura restricţia. „Există deocamdată o interdicție de trei zile. Deoarece hotărârea este nouă, nu știm cum va evolua situaţia. Suntem în discuții cu Ministerul Agriculturii și Pădurilor.”

Înainte de introducerea acestei interdicții, diverși exportatori au susținut însă că Rusia a impus o „interdicție neoficială” Turciei și astfel mii de camioane au fost blocate la frontieră, cu produsele în pericol de putrezire.

Şi președintele AKİB a confirmat că înainte de introducerea interdicției camioane cu fructe și legume proaspete din Turcia au fost ținute la frontieră. „Fiecare produs pe care îl exportăm este analizat, iar unele analize durează mult. Dacă acum este un camion pe drum, acesta va fi returnat.”

Turcia a exportat anul trecut legume și fructe proaspete în valoare de 2,73 miliarde de dolari, din care 900 de milioane de dolari au fost făcute în Rusia. În primele 10 luni din 2021, exporturile de legume și fructe proaspete către Rusia au crescut cu 18% ca valoare și cu 25% ca cantitate. „Rusia este o piață de o importanță incontestabilă pentru noi privitor la legume și fructe proaspete. Încercăm de ani de zile să găsim alternative, dar asta nu se poate întâmpla de azi pe mâine. Prin urmare, orice mică problemă afectează profund toți exportatorii”, a declarat Nejdat Sin.

Rusia a interzis importul de produse agricole din Turcia în mai multe momente.De exemplu, după ce Turcia a doborât avionul de război al Rusiei în 2015, una din consecințe a fost interzicerea de către Rusia a produselor importate din Turcia (roșii, ceapă, eșalotă, conopidă, broccoli, castraveți, portocale, mandarine și alte citrice, mere, struguri, pere, piersici, caise, prune, căpșuni și cuișoare). Carnea de pui și de curcan și sarea au fost și ele pe lista importurilor interzise.

În prezent, deși au trecut ani buni de la criza generată de incidentul aviatic, roșiile exportate de Turcia în Rusia sunt încă supuse unei cote. Cu un decret aprobat în mai de Ministerul Agriculturii din Rusia, cota de roșii importate din Turcia a fost majorată de la 250.000 de tone, la 300.000 de tone.

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut