Analiștii IBC Real Estate au evaluat dinamica actuală a pieței imobiliare de depozite din regiunile Rusiei și au constatat un volum minim de construcții noi. Pe fondul cererii în creștere, rata de neocupare a atins cele mai scăzute niveluri, iar ratele de închiriere au crescut rapid.

În primul trimestru al anului, s-au livrat 154.000 m2 de depozite, cea mai mică suprafaţă din 2011 (109.000 m2) încoace.

Dinamica scăzută, potrivit Retail.ru, se datorează schimbărilor din politica externă și situației economice. Totodată, analiștii se așteaptă ca, până la sfârșitul anului, indicatorul să își revină și să înregistreze o scădere minimă în comparație cu recordul istoric în ceea ce privește punerea în funcțiune în 2022 (1,5 milioane m2), până la 1,1-1,2 milioane m2.

Pe fondul unor volume reduse de construcții noi, lipsa de aprovizionare în regiunile Rusiei rămâne: majoritatea parcurilor care vor fi livrate anul următor au fost deja închiriate sau vândute utilizatorului final.

Ponderea spațiilor libere din cele mai mari hub-uri logistice la sfârșitul primului trimestru a scăzut la 3%. Iar în condițiile lipsei de spațiu de depozitare de înaltă calitate, tarifele de închiriere devin extrem de volatile. În această situație, puţinele spaţii vacante vor fi închiriate la rate exagerate. Volumul cererii de spații de depozitare în regiuni în primul trimestru al anului 2023 a fost de 260.000 m2: 31% și 29% din cerere au revenit liderilor de piață clasici – operatorii online, respectiv, retail multichannel, în vreme ce distribuitorii au generat 22% din cerere.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut