Depozitele rămân segmentul cu cea mai stabilă și mai rapidă creștere dintre proprietățile imobiliare comerciale, nu numai în Moscova, ci și în afară. Mai mult, logistica se reorientează acum către regiunile Ural, vecine cu Kazahstanul.

Potrivit IBC Real Estate, volumul spațiului de depozitare achiziționat și închiriat în toată Rusia în T1 2023 a fost de 794.000 m2 (+15% faţă de T1 2022), reprezentând o cifră record în întreaga istorie a raportărilor. Circa 66% din cerere s-a înregistrat în regiunea Moscovei (522.000 m2, de 2,4 ori mai mult decât în T1 2022), iar 16% în regiunile Sankt Petersburg și Leningrad. La Sankt Petersburg, volumul tranzacțiilor încheiate în T1 2023 (124.000 m2) a devenit al doilea ca mărime din istorie.

Ponderea centrelor logistice regionale cheie și secundare a reprezentat 6% și, respectiv, 12% din cerere, scrie Retail.ru. Hub-urile secundare, pentru prima dată, au depășit de 1,8 ori piețele cheie ale depozitelor regionale, inclusiv Ekaterinburg, Novosibirsk, Samara. Creșterea cererii în noile regiuni este asociată cu reorientarea logisticii: cele mai mari tranzacții au fost în regiunile Ural care se învecinează cu Kazahstanul. Cea mai mare pondere în structura cererii (37%) aparţine retailerilor din e-commerce. Cererea de la distribuitori a crescut semnificativ (23% din cerere), ceea ce a depășit chiar și liderii istorici – retail multicanal (13%). În condițiile actuale, distribuitorii asigură înlocuirea mărfurilor care au părăsit piața rusă. „O analiză cuprinzătoare a situației ne permite să creștem activitatea nu numai în Rusia, ci și pe piețele promițătoare, în dezvoltare rapidă. Mulți ani de experiență internațională, transparența datelor și analiza aprofundată a factorilor de influență sunt sarcina principală în formarea de noi piețe în vremuri de schimbare. Deschiderea unui birou în Kazahstan, unul dintre principalii parteneri comerciali ai Federației Ruse, precum și întărirea prezenței în toate orașele Rusiei este principala confirmare a acestui lucru”, a declarat Evgheni Bumagin, membru al CA, Șef al Departamentului Depozite și Spații Industriale la IBC Real Estate.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 3 – iulie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare