Ponderea spațiilor libere din depozitele frigorifice din Rusia a scăzut la un minim istoric și nu sunt așteptate schimbări în următoarele șase luni, potrivit analiştilor IBC Real Estate. În primele trei trimestre din 2023, în regiunea Moscova, rata de neocupare în depozitele cu temperatură controlată a scăzut la mai puțin de 1%, ceea ce a devenit un minim istoric, iar ratele de închiriere au înregistrat o creștere, care a fost o consecință a creșterii pieței și volumelor extrem de limitate de construcții noi.

În primele 9 luni, a fost construit un singur depozit de congelare, în Technopark M4, cu o suprafață de 9.000 m2, iar până la sfârșitul anului, va fi pusă în funcțiune o clădire cu o suprafață de 16.000 m2 în Multicold North 3. Din cauza incertitudinii economice și a costurilor în creștere ale materialelor de construcție, începerea construcției multor proiecte anunțate a fost amânată pentru 2024. Unităţile cu temperatură controlată reprezintă un segment îngust și specializat al pieței depozitelor, cu o serie de caracteristici specifice. Spre deosebire de depozitele uscate, este aproape imposibil să se construiască o singură unitate frigorifică pentru nevoile ami multor clienţi, datorită naturii specifice a mărfurilor care sunt depozitate. În plus, instalațiile au nevoie de servicii de întreținere care necesită investiții suplimentare semnificative. Astăzi, acest segment se confruntă cu o creștere a costurilor de exploatare. „Cei mai mari retaileri și-au crescut în mod activ spațiul în 2020-2021, construind propriile depozite cu mai multe temperaturi. Acum, în cea mai mare parte, aceste nevoi au fost închise, comercianții cu amănuntul concentrându-se pe facilități mai mici pentru segmentul cu cea mai rapidă creștere – discounteri, precum și pe depozite din apropierea orașului, utilizate pentru livrarea rapidă a comenzilor online”, a menționat Evgeniy Bumagin, membru al CA, șeful departamentului de lucru cu depozite și spații industriale, IBC Real Estate, citat de Retail.ru. Pe fondul cererii ridicate și al deficitului de spațiu, tarifele de închiriere arată o creștere moderată, la 13.200 de ruble/m2/an, fără TVA și cheltuieli de exploatare. Luând în considerare condițiile de piață, analiștii IBC Real Estate se așteaptă la o creștere a cererii pentru proprietăți în format BTS în 2024, care va susține volume mari de construcții noi în 2025.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut