În Rusia, retailerii întârzie construirea depozitelor. Volumul construcţiilor Build To Suit (BTS) a scăzut de nouă ori față de 2021, la 71.000 de metri pătrați, scrie Kommersant, citând datele studiului IBC Real Estate.

În 2021, pe fondul penuriei de parcuri industriale în Moscova și împrejurimi, comercianții cu amănuntul, logisticienii și distribuitorii și-au mărit capacitatea de depozitare prin încheierea de acorduri cu dezvoltatorii – construirea de facilități tip BTS. În primăvara și vara acestui an, numărul acestor tranzacții a scăzut de nouă ori, deoarece, din cauza situației geopolitice actuale, mulți participanți la piață și-au înghețat sau și-au schimbat planurile de dezvoltare. Conform estimărilor companiei de consultanță CORE.XP, volumul cererii de depozite a scăzut de la 868.000 la 170.000 m2. Potrivit Knight Frank Russia, în primele trei trimestre, a fost înregistrată o singură tranzacție pentru construirea unui depozit, cu o suprafață de 61.000 m2. „Retailerii și companiile de comerț electronic și-au pus planurile de dezvoltare în aşteptare, deși la începutul acestui an erau gata să-şi majoreze capacitatea de stocare”, a comentat Ekaterina Nogay, șefa de cercetare și analiză la IBC Real Estate. În prezent, comercianții cu amănuntul, inclusiv cei care operează pe segmentul e-commerce, nu sunt pregătiți pentru investiții semnificative. Anul trecut cererea a depăşit oferta atât de mult, încât marii jucători au comandat în mod activ construirea de noi depozite. Rata de neocupare până la începutul anului 2021 era de doar 2,3%. În realitățile actuale, chiriașii preferă să încheie contracte cu posibilitate de reziliere, în timp ce aderarea la un proiect BTS nu implică rezilierea contractului. Costul construirii de depozite astăzi a scăzut la 55.000-57.000 de ruble/m2 (915-950 euro/m2), față de 65.000 de ruble/m2 (1080 euro/m2) la sfârșitul lui 2021. Experții consideră că nu vor exista tranzacții majore pe piața imobiliară a depozitelor până la sfârșitul anului. În opinia acestora, volumul construcțiilor noi BTS nu va depăși 100.000 m2 (în 2021 au fost daţi în folosinţă 916.000 m2).

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare