Salariile minime pentru șoferii de camion din diferite țări europene variază în funcţie de costul vieții, legile locale ale muncii, cadrul de reglementare, locația companiei angajatoare, condițiile economice predominante, tipul de marfă, distanța de transport și experiența. În general, salariul lunar al șoferilor de camion din Europa variază între 1.600 și 5.000 de euro, însă sunt şi țări precum Croația și Serbia care au salarii minime mult mai mici în comparație cu majoritatea țărilor europene.

Dintre țările europene, Elveția este cea care oferă cele mai mari salarii șoferilor de camion: aproximativ 5.477 de euro/lună. Potrivit Diario de Transporte, salariile reflectă situația economică unică a Elveției, costul ridicat al vieții și natura solicitantă a jobului de şofer de camion, având în vedere terenul muntos și reglementările stricte. Pachetele ample de compensare, care includ adesea beneficii suplimentare, fac din Elveția o destinație atractivă pentru șoferii de camion. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că aceste salarii sunt proporţionale şi cu costul general al vieții în Elveția.

În restul Europei, salariul mediu al șoferilor variază semnificativ de la o țară la alta, iar cei din țările Europei de Vest și de Nord, precum Norvegia, Elveția și Germania, tind să câștige mai mult. Acest lucru se datorează adesea costului mai ridicat al vieții și economiei mai puternice din aceste regiuni. În schimb, șoferii de camion din țările Europei de Est și de Sud, precum Polonia și Spania, tind să câștige mai puțin.

În ultimii ani, salariile șoferilor de camion din Europa au crescut. Motivul principal este cererea în creștere pentru servicii de transport, în special în sectoare precum comerțul electronic. Această cerere a forțat companiile să ofere salarii mai mari pentru a atrage și reține angajaţii. Companiile observă o lipsă de șoferi calificați, dar şi o forță de muncă îmbătrânită, ceea ce le îndeamnă să ofere salarii mai atractive tinerilor şoferi.

După Elveţia, şi Norvegia, Germania și Regatul Unit oferă salarii competitive. Croația și Serbia se află la cel mai scăzut nivel de salariu, probabil din cauza costului de viață mai scăzut și a condițiilor economice din aceste țări.

Tabelul de mai jos (varianta originală în poloneză, preluată de la Diario de Transporte, şi varianta tradusă automat) detaliază, pentru comparaţie, salariile medii anuale și lunare și bonusurile șoferilor de camion din diferite țări europene. Acestea sunt exprimate în zloţi (1 PLN=0,23 EUR).

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut