Mai multe cazuri de salmoneloză care au afectat cel puțin 142 de persoane în Marea Britanie, Belgia, Franța și Irlanda au determinat Agenția Belgiană pentru Siguranța Alimentelor (AFSCA) să suspende autorizația fabricii Ferrero din Arlon, unde se află ouăle de ciocolată contaminate, și să retragă deja câteva loturi distribuite. Momentan nu se cunoaște originea contaminării cu salmonella care ar putea fi externă fabricii – însă președintele asociației internaționale Enfit pentru siguranța lanțului de aprovizionare, Hans-Dieter Philipowski, a avut două intervenții pe LinkedIn legate de siguranța transporturilor.

Hans-Dieter Philipowski scrie că „salmonella găsită în filtrul unui rezervor de stocare trebuie să fi ajuns cumva în produs și este evident că intrarea a fost cu materia primă”. Pe lângă produsele sub formă de pudră, adaugă președintele Enfit citat de Trasporto Europa, salmonella poate intra în ciclul de producție și cu cele lichide. Pentru a arăta cum se poate întâmpla acest lucru, a arătat o fotografie a unei cisterne germane care are pe spate „Doar pentru transportul alimentelor” și un semn care indică transportul produselor Cat.3, adică nepotrivite consumului uman (deșeuri alimentare sau de abator) şi care pot fi uşor contaminate cu salmonella sau alţi contaminanţi microbiologici.

Philipowski amintește că această dublă utilizare a cisternelor este ilegală, chiar dacă se întâmplă „în fiecare zi”. El spune că industria vrea să scadă costul materiilor prime, împingând lanțul logistic să îl reducă la rândul său – iar o modalitate de a face acest lucru este să scadă cheltuielile cu igienizarea cisternelor/rezervoarelor sau să le folosească ilegal. Pentru a contracara această practică, Philipowski raportează că Enfit a stabilit standarde și certificări pentru companiile de transport și logistică. Igienizarea corectă a vehiculelor și containerelor trebuie efectuată într-o fabrică certificată Enfit Hqf (High Quality Food and Feed) și documentată cu un certificat digital specific, antifalsificare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut