Războiul din Ucraina efectează și Rotterdam, principalul port european. Autoritatea portuară anunță că în primele nouă luni ale anului 2022 traficul de containere a scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut cu 4,4% în ceea ce privește TEU și cu 8,6% în ceea ce privește tonajul. Diferența dintre procente indică faptul că tranzitul containerelor goale a crescut.

Principala cauză a acestei scăderi este reducerea la zero a transportului de containere către și dinspre Rusia, care în ultimii ani ajunsese să cumuleze 8% din volumul portului Rotterdam.

În general, fluxul mărfurilor în portul olandez a rămas la nivelul anului trecut: 351 milioane de tone (+0,3%). Cu toate acestea, relațiile dintre tipurile de mărfuri se schimbă. În sectorul energetic, importurile de cărbune (+24,8%) și gaze naturale lichefiate au crescut, pentru a compensa întreruperea fluxului de metan din Rusia. Pe de altă parte, fluxurile de fier și fier vechi au scăzut (-17,9%), trend urmat și de produsele agricole vrac (-14,8%). Alte mărfuri vrac, precum materiile prime și materialele de construcție, au înregistrat o creștere puternică (+22,6%), iar volumul mărfurilor vrac uscate a crescut în ansamblu cu 2,9%.

Vracul lichid a crescut per total cu 3,9%, dar chiar și aici există diferențe. Volumul produselor petroliere minerale a scăzut cu 13,1%, în principal din cauza reducerii livrărilor de păcură din Rusia, dar volumele altor mărfuri au crescut. S-a manipulat mai mult țiței (+5,4%), dar și produse chimice, biocombustibili, uleiuri vegetale/animale și sucuri de fructe. Creșterea volumului de GNL a fost foarte puternică (+73,8%).

Deşi climatul macroeconomic pare departe de a fi promițător, autoritatea portuară din Rotterdam se așteaptă ca volumul de transbordare pentru 2022 să fie la același nivel ca anul trecut. Iar aceasta ar fi o realizare remarcabilă pentru Rotterdam, având în vedere circumstanțele extrem de dificile din aproape toate sectoarele.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut