În Spania, activitatea de transport rutier de marfă a înregistrat o contracţie în cel de-al doilea trimestru al anului în curs, dar şi o scădere a costurilor ca urmare a ieftinirii motorinei, în paralel cu o creştere a tarifelor de transport, după cum reiese din sondajul permanent al Ministerului Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane, MITMA.

MITMA a publicat Observatorul Costurilor privind prețurile și activitatea transportului rutier de marfă în Spania în T2 2023, din care reiese o scădere a costurilor de exploatare ca urmare a reducerii uşoare a preţului motorinei, cu 2,9%, în timp ce s-a înregistrat o creștere semnificativă a costurilor cu finanțările, de 5,2% și cu asigurările, de 6%. Astfel, costul unitar pe kilometru parcurs pentru un vehicul de marfă generală articulat este stabilit la 1,25 de euro/km pe gol şi de 1,48 euro/km încărcat, cu o scădere medie a costurilor în acest T2, față de același trimestru al anului precedent, de 7,7% în cazul vehiculelor articulate de marfă generală, de 8,9% în cazul celor frigorifice articulate şi de 1,2% pentru autoutilitare.

În acest trimestru, combustibilul a pierdut mai mult în greutate în structura costurilor de exploatare pentru un vehicul articulat de marfă generală, reprezentând 30,8% din total, sub costul cu personalul și diurnele, de 31,5% din total. Astfel, costul anual de exploatare al unui vehicul de marfă generală articulat este în prezent de 150.963 de euro.

În ceea ce privește tarifele de transport, în T2 2023 s-a înregistrat o creștere anuală de 3,7%. Se remarcă mai ales creșterea în transportul pe distanţe scurte, între 0 și 50 km (+12,7%),în vreme ce în transportul între 50 și 100 km a fost de 8,3%, iar pe distanţe mai mari de 300 km, creşterea a fost de doar 1,9%.

În ceea ce privește activitatea desfășurată, pe baza sondajului permanent efectuat săptămânal MITMA cu 1.000 de transportatori din toate sectoarele, s-a confirmat o reducere a activității companiilor de transport de 6,6% în tone-kilometri în T2 2023, în raport cu aceeași perioadă a lui 2022, cu date pozitive doar în transportul internațional (+1,8%), faţă de transportul național pe distanțe scurte (-5%) și de transportul naţional la distanţă (-12%). În tone transportate, se înregistrează o scădere generală de 6,3%, cu reduceri pe toate segmentele: -3% pe distanțe scurte, -12,9% în transportul național și -1,6% în transportul internațional.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut