În cel de-al treilea trimestru al lui 2023, companiile de transport din Franţa au înregistrat o scădere bruscă a activității și se așteaptă ca tendința să continue și în ultimul trimestru al anului. De remarcat că, potrivit sondajului FNTR (Federația Națională din Transporturile Rutiere din Franța), activitatea a fost în scădere constantă de la începutul anului trecut.

Sondajul FNTR, care acoperă ultimele trei luni, confirmă, așadar, cifrele Ministerului Transporturilor și scăderea bruscă, de 6,4%, a activității operatorilor de transport rutier în T2 2023 (-5,9% în numele terţilor).

Indicatorul care măsoară evoluția forței de muncă în T3 se deteriorează semnificativ, la fel ca și cel care măsoară tendința pentru T4 2023.

Barometrul FNTR evidenţiază şi nemulțumirea a 54% dintre managerii francezi de transport față de situația actuală. Şi dificultățile de recrutare scad semnificativ, rămânând în același timp ridicate. Potrivit celui mai recent sondaj INSEE, în iulie 2023, 60,6% dintre transportatori se confruntau cu dificultăți de recrutare, acesta fiind un nivel similar cu cel înregistrat înainte de criza sanitară.

În industria prelucrătoare de echipamente, indicatorul climatului de afaceri s-a revigorat datorită comenzilor în creștere, în special pentru calculatoare, produse electronice și optice. Și indicatorul climatului de afaceri din producția de echipamente de transport a înregistrat un plus de 1%. Climatul de afaceri din alte industrii rămâne relativ stabil, sub medie: se îmbunătățește climatul în metalurgie și în alte industrii prelucrătoare și se deteriorează semnificativ în sectorul lemnului, hârtiei și industriei tipografice și în sectorul cauciucului și materialelor plastice.

Potrivit managerilor francezi de transport chestionați, investițiile din T3 2023, în special în înnoirea flotei, au fost în scădere față de trimestrul precedent și mult sub nivelul lor mediu.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut