Piața berii din România a înregistrat o scădere cu 10% în primele patru luni din 2022, în raport cu perioada similară a anului anterior, pe fondul efectelor pandemiei, a războiului din Ucraina şi al creşterii preţurilor, informează Asociaţia Berarii României.

Susținut de măsuri guvernamentale potrivite, sectorul berii reprezintă însă un factor esențial în impulsionarea redresării economice

„În România, ca și în celelalte țări europene, contextul economic este dificil, fiind încă marcat de efectele crizei sanitare, de războiul din Ucraina, dar și de creșterea accelerată a inflației, a prețurilor materiilor prime, energiei, gazelor și combustibilului”, explică Julia Leferman, director general al Asociației Berarii României.

Publicat pe 29 iunie, Raportul Europe Economics despre impactul Covid-19 asupra industriei berii dezvăluie că, deși în 2021 au existat perioade de redresare, sectorul berii a înregistrat doar creșteri moderate ale vânzărilor. Condițiile stricte în care sectorul HoReCa a fost redeschis, restricțiile de călătorie, dar și regulile în continuă schimbare, au contribuit la reducerea veniturilor pentru sectorul ospitalității și, implicit, al berii. Raportul arată că vânzările de bere din 2021 în baruri și restaurante au ajuns cu 42 milioane hl sub nivelul din 2019 (-35%).

Având în vedere contribuția importantă a berii la economia europeană și conexiunile puternice cu alte sectoare economice, impactul pandemiei asupra producției de bere a avut efecte directe asupra locurilor de muncă, a valorii adăugate și veniturilor guvernamentale. În timp ce impactul Covid-19 este din ce în ce mai restrâns, economia europeană se confruntă acum cu presiuni noi, suplimentare, care vor afecta consumatorii și vor genera poveri financiare mai mari și incertitudini în cazul multor companii.

Cifrele din 2021 arată că berea are un potențial puternic de a impulsiona redresarea Europei. Creșterea moderată a pieței de bere poate contribui la recuperarea a mai mult de jumătate din locurile de muncă pierdute și alte 4 miliarde de euro taxe care urmează să fie plătite. Cu toate acestea, o revenire completă se poate realiza doar în condițiile unei stabilități și predictibilități fiscale, putând astfel să readucă o valoare adăugată suplimentară în economie de 6,2 miliarde de euro, să recupereze încă 254.000 de locuri de muncă şi să aducă alte 6 miliarde de euro în venituri fiscale la bugetele de stat.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare