Statisticile publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS) al Marii Britanii arată o prăbușire de peste 40% a exporturilor Marii Britanii către UE.

Pandemia a redus cererea de mărfuri

Furnizorii de marfă și de servicii de logistică sunt de părere că scăderea comerțului pe ambele sensuri se datorează într-o oarecare măsură stocurilor făcute în decembrie, dar și noului regim de testare Covid pentru șoferii de camioane care călătoresc în afara Regatului Unit la granița cu Franța. De asemenea, situația pandemică a redus cererea de mărfuri, iar noile acorduri comerciale au atras dificultăți pentru importatori și exportatori.

Anumiți indicatori sugerează că perturbările și scăderea comerțului Marea Britanie-UE s-au îmbunătățit în februarie și martie, deși multe surse raportează că a existat încă un deficit în în comerțul de marfă, în special în exporturile Marii Britanii către UE.

Cele mai recente date ale ONS arată că exporturile de bunuri din Marea Britanie, cu excepția aurului nemonetar și a altor metale prețioase, au scăzut cu 5,3 miliarde de lire sterline (19,3%) în ianuarie 2021, în principal din cauza scăderii exporturilor cu 5,6 miliarde de lire sterline (40,7%) către UE. Importurile de bunuri, cu excepția aurului nemonetar și a altor metale prețioase, au scăzut cu 8,9 miliarde lire sterline (21,6%) în ianuarie 2021, determinate de o scădere a importurilor din UE de 6,6 miliarde lire sterline (28,8%).

Scăderi ale importurilor au fost observate la mașini și echipamente de transport și produse chimice din UE în ianuarie 2021, iar exporturile s-au contractat la mașini și produse medicale și farmaceutice.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare