Evenimentele meteorologice extreme devin tot mai periculoase pentru logistică – relevă raportul anual 2024 al Everstream Analytics, citat de Trasporte Europa. Schimbările climatice vor fi cauza principală a întreruperii lanțului de aprovizionare în 2024, depășind reglementările de mediu și războiul comercial SUA-China.

De la frigul extrem care, numai în SUA, provoacă o pierdere de 3,5 miliarde de dolari pe an, până la veri arzătoare cu risc de inundații și furtuni, condițiile meteorologice nefavorabile tot mai frecvente provoacă întârzieri şi costuri suplimentare care afectează întregul lanț de aprovizionare.

Evenimentele meteorologice precum uraganele, furtunile de zăpadă, incendiile și inundațiile vor fi cauze majore de perturbare a lanțurilor de aprovizionare în acest an, arată raportul realizat utilizând o combinație de inteligență umană și IA. De exemplu, Canalul Panama se confruntă cu cea mai gravă secetă din 1950, limitând numărul de nave care pot trece zilnic. În SUA, uraganul Ian, care a lovit California în septembrie 2022, a provocat o scădere cu 75% a transporturilor, comparativ cu săptămânile precedente, iar livrările efectuate au înregistrat o creștere medie a timpilor de livrare de 2,5 zile. În Texas, frigul intens din februarie 2021 a provocat o întârziere medie a livrării de aproape două zile. Un an mai târziu, în Buffalo, înghețul de Crăciun a determinat o scădere cu 40% a livrărilor față de săptămânile precedente. Incendiile din iunie 2023 din Canada au cauzat vizibilitate scăzută până la Chicago și New York, întârziind livrările cu până la două zile.

Evenimentele meteorologice extreme cauzează în medie 23% din toate întârzierile de transport cu camioane din SUA, costând industria aproape 3,5 miliarde de dolari anual, arată Forbes. Daunele privind infrastructura şi marfa, creșterea primelor de asigurare și pierderea vânzărilor din cauza întârzierilor de livrare sunt consecințe suplimentare. În plus, vremea extremă poate crea condiții de muncă periculoase pentru lucrătorii din logistică, crescând riscul de accidente. „Schimbarea climatică este o mare provocare cu care se confruntă sectorul logistic. Situațiile extreme pot pune în pericol lanțul de aprovizionare, așa că trebuie să fim pregătiți. Este important să investim în tehnologii durabile și să dezvoltăm planuri de urgență pentru a gestiona întreruperile”, consideră Andrea Franceschelli, vicepreședintele companiei de logistică Due Torri.

În timpul verii, riscul de inundații este deosebit de îngrijorător, iar căldura extremă poate compromite, de asemenea, articolele perisabile, cum ar fi fructele, legumele, produsele farmaceutice și lactatele. Menținerea unei temperaturi controlate de-a lungul lanțului devine o provocare cheie, iar transportul pe navă este, de asemenea, în pericol în timpul lunilor de vară din cauza ciclonilor tropicali.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut