Prețurile ridicate ale combustibililor reprezintă o povară pentru companii și șoferi. Acum, în plus, apar şi tot mai multe furturi de motorină din rezervoare, cazuri în care pagubele sunt mari și recunoașterea făptaşilor dificilă.  

Odată cu creşterea prețului combustibilului crește și numărul furturilor de motorină din camioane. „Se poate presupune că furturile de combustibil s-au înmulţit”, a spus un purtător de cuvânt al Asociației Germane de Transport şi Logistică (BGL), întrebat de dpa. „Cu toate acestea, nu suntem informați despre fiecare caz, existând rareori raportări, pentru că rata de descoperire a făptaşului este foarte mică și nicio companie de asigurări nu plătește pentru combustibilul furat.”

În ultimele zile au crescut raportările de furturi de motorină. În Schleswig-Holstein, un presupus hoț de motorină și-a pierdut chiar viața săptămâna trecută, în timp ce încerca să sifoneze combustibil dintr-o camionetă aflată în parcarea unui magazin de bricolaj. Poliția a spus că a fost târât de vehiculul din sens opus și rănit atât de grav încât a murit. Suspiciunea că accidentul s-a petrecut în timpul tentativei de furt de motorină se bazează, printre altele, pe o gaură din rezervor. Polițiștii au mai găsit canistre, unelte și un furtun.

Şi în Bavaria au fost în ultimele zile mai multe furturi; de exemplu, la Straubing, a fost furată motorină în valoare de 800 de euro dintr-un camion.

BGL raportează că, la nivel național, furtul de motorină din camioane, dar şi din generatoarele de energie de urgență, provoacă daune de până la șapte cifre în fiecare an. „Pe lângă motorina furată, există adesea rezervoare sparte care trebuie înlocuite. În plus, astfel de furturi au cauzat costuri de atelier, iar vehiculele avariate au fost scoase din circuit pentru un timp și, prin urmare, nu au putut genera venituri, în vreme ce s-au închiriat şi vehicule suplimentare pentru înlocuire.”

Polițiștii sunt neputincioși, iar rareori autorii sunt prinși în flagrant. BGL solicită, așadar, „o mai bună încadrare şi o prezenţă mai mare a organelor de control”.

În Germania, acest tip de furt se pedepsește cu amenzi sau închisoare de până la cinci ani. În cazuri deosebit de grave, de exemplu dacă furtul a fost efectuat în scopuri comerciale sau o clădire a fost spartă pentru comiterea infracțiunii, există riscul de închisoare de până la zece ani.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut