Viitoarele riscuri economice ale Uniunii Europene includ niveluri ridicate ale datoriei și deficite fiscale profunde, creșterea șomajului și incertitudine prelungită, care ar putea descuraja investițiile și deciziile de cheltuieli. În ultimul an, guvernele UE au introdus măsuri de stimulare semnificative pentru sprijini creșterea economică. Acest lucru a dus la escaladarea datoriilor publice și la înrăutățirea deficitelor fiscale care vor forța în cele din urmă guvernele să introducă reduceri ale cheltuielilor și majorări de impozite.

În plus, ridicarea schemelor de păstrare a locurilor de muncă la sfârșitul lui 2021 și începutul lui 2022 va duce la o creștere a șomajului, potrivit unei estimări Strafor. Și, deși ridicarea măsurilor de blocare ar trebui să aibă ca rezultat o creștere a consumului intern, factori precum incertitudinea cu privire la viitorul economiei, teama de șomaj și așteptarea creșterii impozitelor ar putea reduce cheltuielile gospodăriilor.

Deficitul fiscal mediu al zonei euro va ajunge la 8% din PIB în 2021, de la 0,6% înainte de pandemie. În țările din sudul Europei, precum Grecia, Italia și Malta, este peste 10%.

Raportul mediu datorie-PIB al zonei euro se estimează că va ajunge la 102,4% în 2021, de la 85,8% înainte de pandemie. În Grecia, va depăși 208%.

Șomajul în zona euro a crescut de la 7,5% la doar 7,8% între 2019 și 2020, în parte datorită schemelor de păstrare a locurilor de muncă. Dar Bruxelles se așteaptă să ajungă la 8,4% din populația activă în 2021, după ridicarea acestor scheme. 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut