Tot mai des primesc întrebarea dacă este mai eficientă folosirea serviciilor Cloud (internet) sau a celor On premise (internalizate). Pentru a răspunde la această întrebare ar trebui făcută o analiză asupra volumului curent de date, o estimare a volumului de date pe următorii cinci ani, dar și a numărului de accesări și a timpului de răspuns necesar al datelor salvate. Nu trebuie omis nici faptul că aceste date trebuie salvate, de preferat, și într-o altă locație, ca parte a unui plan de back-up (Disaster Recovery Plan – DRP).

În cazul folosirii serviciilor Cloud, principalul avantaj este acela că nevoia de personal specializat scade deoarece mulți furnizori de astfel de soluții oferă suport non-stop şi își asumă un uptime de 99,99%. Dar trebuie luat în considerare și faptul că, în ultima perioadă, foarte mulți funizori au întâmpinat dificultăți în oferirea serviciilor contractate pe perioade mai lungi de câteva ore, fără să ofere explicații sau despăgubiri. În plus, în cazul acestor servicii este recomandată folosirea unei conexiuni redundante de internet/VPN (Virtual Private Network) cu viteze superioare de transfer. Cu alte cuvinte, se recomandă folosirea a cel puțin două conexiuni de internet de la doi furnizori diferiți, dintre care cel puțin unul să folosească fibră optică.

Pentru folosirea internalizată a serviciilor de IT este necesară dimensionarea corectă a echipamentelor hardware redundante pe următorii cinci ani (cu back-up al serverelor, al licențelor, al spațiului de stocare și al echipamentelor interne de rețea). Bugetele pot varia în funcție de puterea de calcul, dimensiunea și timpul de răspuns al datelor stocate, dar și al volumului de trafic de date necesare. În plus, este necesar și personal specializat pentru folosirea acestor echipamente. „Conform estimărilor proprii, este mai eficientă folosirea internalizată a serviciilor IT dacă deja există personal specializat și fidelizat care să beneficieze de un plan de instruire continuă.“

În paralel cu analiza financiară a celor două soluții, este de preferat dezvoltarea unei analize de beneficii și riscuri ale acestora, care să țină cont de scalabilitate, politica de securitate sau de alte regulamente implementate în companie, dar și de nivelul de control preferat de aceasta. Mai trebuie luat în calcul și timpul necesar pentru implementarea fiecărei soluții în parte. Dacă în cazul soluției Cloud timpul nu este o problemă, în cazul celei internalizate, implementarea poate ajunge chiar la câteva luni.

Deși răspunsul poate să difere în funcție de activitatea fiecărei companii, cele mai multe soluții Cloud sunt întâlnite la firmele mici, care au astfel avantajul unei mai mari mobilități și a unor plăți eșalonate.

Aurelian N., consultant IT

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut