Indisponibilitatea semnalului de Wi-Fi în cadrul depozitelor poate cauza probleme serioase lucrătorilor  de aici, care nu mai pot utiliza terminalele mobile în reţeaua internă. Aceste probleme pot fi cauzate de un număr al Acces Point-urilor (AP) necorelat cu dimensiunile depozitului sau cu produsele depozitate. Astfel, un număr prea mare de AP poate duce în eroare un echipament conectat la reţea prin Wi-Fi, care nu ştie pe ce antenă să fixeze conexiunea. Dacă AP-urile sunt prea puţine, echipamentele mobile nu mai fac tranziţia de la o antenă la alta, aşa că transmisia de date se va întrerupe în zonele fără semnal. Iar dacă acestea se află prea aproape unele de celelalte pot cauza interferenţe şi este necesară reducerea puterii de emisie, care poate duce la pierderi pe alocuri ale semnalului.

Pentru a evita aceste probleme, este indicat ca AP-urile să fie instalate în urma unor analize de tip survey activ sau pasiv. Survey-ul pasiv poate fi efectuat şi intern, dar este indicat cel de tip activ care, însă, are nevoie de echipamente dedicate şi de oameni instruiţi în acest sens. Analiza va indica cea mai potrivită poziţie a antenei cu dozarea corectă a puterii de emitere a semnalului şi alegerea canalului potrivit. De reţinut este faptul că antenele aflate în imediata vecinătate (unele de celelalte) nu pot folosi acelaşi canal sau canale apropiate ce se suprapun (de exemplu, în loc de canalele 1, 2, 3, se vor folosi 1, 6, 11). Deşi unele echipamente au opţiunea de autoselecţie a canalelor şi a puterilor de transmisie, acest lucru este de evitat în mediul profesional.

Instalarea improprie a antenelor sau alegerea incorectă a locaţiilor poate afecta grav semnalul Wi-Fi. Cele mai folosite AP-uri din depozite sunt cele cu antene omnidirecţionale deoarece trimit semnalul la 360 de grade, cu o arie largă de acoperire. Totuşi, în anumite situaţii, cum este cea în care un palet cu cutii metalice este depozitat pe ultimul etaj al raftului, semnalul va fi ecranat deoarece AP-urile sunt instalate, de obicei, pe tavan sau în apropierea acestuia.

Una dintre soluţii poate fi instalarea AP-ului în apropierea corpurilor de iluminat aflate pe culoarele dintre rafturi sau pe o tijă prinsă în tavan, care să coboare până la o înălţime sigură, la care nu poate fi lovită de stivuitor. „Totusi, am observat că folosind frecvenţa de 5 GHz, semnalul nu este ecranat în aceeaşi măsură ca în cazul celei de 2,4 GHz. Dar, folosirea frecvenţei de 5 GHz poate fi cauza altor probleme deoarece toate echipamentele folosesc selecţia dinamică a frecvenţei (DFS), astfel încât pot fi bruiate de radarele agenţiilor guvernamentale, mai ales de radarele staţiilor meteo.“

Recomandări:

–          Designul de reţea, inclusiv cel de Wi-Fi, trebuie realizat de oameni experimentaţi sau firme de profil, asigurând astfel un semnal decent pe întreaga suprafaţă de minimum -75dBm, fără pachete de date pierdute, cu un timp mediu de răspuns de 5-10 ms;

–          Reţeaua trebuie permanent monitorizată din interior, cu ajutorul unor aplicaţii de profil şi a personalului specializat.

Aurelian N., consultant IT

* Această rubrică dedicată zonei de IT din logistică şi depozitare va fi permanentă. Le recomandăm specialiştilor IT din cadrul companiilor membre ale grupului nostru să se înscrie la newsletterele Logistic Post. De asemenea, îi rugăm să ne transmită întrebări sau sugestii de subiecte pe acest domeniu la adresa office@logisticpost.ro. Vă mulţumim pentru încredere!

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut