Potrivit unui raport realizat de Shell privind piaţa gazelor naturale lichefiate (GNL), creşterea cererii din Europa va exacerba concurența cu Asia pentru livrări suplimentare de GNL, în timp ce noua aprovizionare va rămâne limitată în următorii doi ani. Ţările europene, inclusiv Marea Britanie, au importat anul trecut 121 de milioane de tone de GNL – cu 60% mai mult decât în 2021. Datorită importurilor crescute și iernii blânde, Europa și-a putut gestiona bine rezervele de gaze și nu au existat lipsuri de gaze.

Pe fondul războiului din Ucraina și scăderii puternice a livrărilor de gaze naturale rusești, Europa importă mult mai mult GNL din alte părți ale lumii.

Drept urmare, prețul gazului european a scăzut brusc în toamnă, după ce în august s-au atins niveluri foarte ridicate. Din cauza acestor prețuri ridicate, țările din Asia de Sud au importat mai puțin GNL, iar țări precum India și Bangladesh au folosit mai mult cărbunele. Importurile de GNL din China au scăzut, de asemenea, din cauza restricțiilor Covid-19 stricte, dar cererea din China ar putea creşte din nou acum, când restricțiile au fost ridicate, notează Nieuwsblad Transport.

Ca urmare a scăderii puternice a aprovizionării cu gaze din Rusia și dorinței europene de a elimina dependența de combustibilii fosili ruși, GNL devine un pilon din ce în ce mai important al securității energetice europene, subliniază Shell. Pentru a sprijini acest import, se construiesc din ce în ce mai multe terminale de GNL în nord-vestul Europei, inclusiv în Olanda și Germania. „Războiul din Ucraina a avut efecte de amploare asupra securității energetice globale și a adus schimbări structurale care ar putea afecta industria globală de GNL pe termen lung”, a subliniat Shell în raport.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut