Consiliul Federal Elvețian a anunțat pe 29 noiembrie 2023 că intenționează să majoreze taxele pentru vehiculele industriale – așa-numita taxă de trafic greu legată de performanță (TTPCP) – cu 5%, de la 1 ianuarie 2025, cu scopul de a încuraja trecerea de la drum la calea ferată. De asemenea, intenționează să crească sprijinul financiar pentru transportul feroviar pe rutele sub 600 km.

În ceea ce privește rutele feroviare scurte, creșterea contribuțiilor se va obține din reducerea celor pentru distanțe lungi, scrie Trasporto Europa. „În special, traficul intern către și dinspre Ticino și traficul de import și export ar trebui să beneficieze de pe urma acesteia”, subliniază Consiliul, adăugând că „ar trebui alocate stimulente mai mari și ofertelor de transport către și dinspre sudul Germaniei și estul Franței”.

Alte măsuri ar viza prelungirea autostrăzii rulante până în 2028 și renunțarea la scumpirea energiei electrice feroviare pentru mărfuri, care fusese prevăzută din 2024. Prin urmare, prețul va rămâne neschimbat la 0,12 franci/kWh. De asemenea, Consiliul face apel la toți operatorii să intensifice coordonarea internațională pentru trecerea trenurilor în Elveția, inclusiv din cauza șantierelor de pe căile de acces.

În prima jumătate a lui 2023, ponderea căii ferate a ajuns la 72,7%, în timp ce tranzitul vehiculelor industriale a scăzut sub un milion. Cu toate acestea, Consiliul consideră că „transferul este în prezent împiedicat de diverși factori precum situația economică dificilă din Europa, numeroasele șantiere de pe rețeaua feroviară și întârzierile multor trenuri. Obiectivul stabilit prin lege, de a reduce tranzitul camioanelor la 650.000 pe an, rămâne nerealizat”.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut