Una dintre măsurile Pachetului de Mobilitate 2022 permite verificarea de la distanţă de către serviciile de inspecție a datelor tahografului, astfel încât să poată opri doar vehiculele asupra cărora există suspiciunea unei încălcări. Anul trecut, mai multe țări, printre care Olanda, Danemarca, Germania și Polonia, au început acest tip de verificări, iar acum se aliază şi Belgia, care a testat echipamentul în cadrul unei inspecţii ample de-a lungul E40 în Wetteren. Eficiența acestui sistem a fost foarte bună, fiind detectat un număr mare de încălcări, potrivit Transportmedia.be.

Testul de la Wetteren a funcționat astfel: de-a lungul autostrăzii, la câțiva kilometri în amonte a fost instalată o antenă cu care se pot citi de la distanță anumite date de bază din tahograf. Cu ajutorul unui smartphone conectat la dispozitiv și a unui cod de culoare, poliția poate vedea dintr-o privire care vehicule nu sunt în regulă. Aceste camioane sunt apoi trase pe dreapta pentru o verificare mai amănunțită a tahografului.

Operațiunea Albatros din 16 februarie a verificat minuțios 128 de camioane și autobuze și a constatat 25 de încălcări: 20 legate de timpii de conducere și odihnă sau folosirea tahografului, 3 legate de obligația de returnare a camioanelor străine și 2 privind obligația de returnare a șoferilor străini.

Au fost implicate și alte servicii de control, inclusiv poliția locală, vama, inspectoratele sociale și Autoritatea Europeană a Muncii. De asemenea, verificarea a scos la iveală două cazuri de fraudă AdBlue, 12 încălcări ale depozitării, o încălcare a permisului de conducere și 15 legate de legislația socială (muncă nedeclarată, fraudă socială). În plus, un șofer a fost testat pozitiv pentru consum de alcool, iar trei șoferi au fost surprinşi folosind telefoanele mobile la volan.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 1 – ianuarie 2023)
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare