Aceasta este concluzia ETF (European Transport Workers’ Federation) în urma unei vizite la București. Pe 26 și 27 iulie, o delegație formată din Frank Moreels, președintele ETF, secretarul general Livia Spera și reprezentantul ITF, David Gobé, au vizitat Bucureștiul pentru a aduna dovezi cu privire la starea dialogului social și a climatului antisindical din România.

După două zile de întâlniri intense cu mai mult de zece sindicate ale transporturilor de la noi, reprezentând transportul public, căile ferate, aviația, șoferii profesioniști și personalul maritim, delegația a ajuns la concluzia că  în țara noastră sindicatele sunt supuse unei presiuni enorme, iar dialogul este aproape inexistent. Delegația ETF a purtat discuții cu aceste sindicate într-un climat în care restructurarea, reducerea salariilor și disponibilizările par iminente în toate sectoarele.

Pe 27 iulie, la ETF s-au alăturat două confederații sindicale românești, respectiv Cartel Alfa și CNSRL Fratia, dar și reprezentanți ai Uniunii Europene a Serviciilor Publice. Însă, situația din transporturi nu este singulară, sindicatele din țara noastră confruntându-se cu aceeași situație și în alte sectoare publice. Pentru a putea clarifica această situație cu autoritățile de la noi, reprezentanții delegației au solicitat întâlniri oficiale cu ministrul muncii, al transporturilor și premierul României, fără niciun răspuns. „Dialogul social este un proces normal în toate democrațiile. Este cea mai importantă dovadă că șefia politică a unei țări are grijă de cetățenii săi care contribuie activ la menținerea economiei naționale. În timpul misiunii noastre, sindicatele transporturilor din România au transmis un mesaj puternic de unitate în ultimele două zile. Acestea se confruntă cu provocări enorme și ne solidarizăm cu ele“, a spus Frank Moreels.

Drepturile lucrătorilor din transport trebuie respectate, iar ETF cere guvernului român să reînceapă urgent dialogul cu partenerii sociali, fiind „obligația legală a guvernului român față de miile de muncitori români din transport care contribuie substanțial cu munca lor la buna funcționare a societății românești“.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare