Sindicatele italiene de transport s-au mobilizat în porturile Livorno, Napoli și Ravenna pentru a protesta împotriva încărcării armelor pe navele îndreptate spre Israel şi folosite pentru bombardamentele din Fâșia Gaza. Protestul a fost inițiat de Unione Sindacale di Base în portul Livorno, cu ocazia debarcării navei port-container Asiatic Island, care ar fi trebuit apoi să plece în portul israelian din Ashdod, deoarece exista muniţie în containerul care trebuia încărcat. „Ori de câte ori conștientizăm încărcarea/descărcarea sau trecerea armamentului prin portul nostru, vom interveni, vom apela la organele competente și, dacă vom ajunge totuși la încărcare/descărcare, vom încerca să refuzăm, să declarăm greva dacă este necesar, astfel încât portul Livorno să nu permită tranzitarea armelor care vor ucide populația civilă”, a explicat Giovanni Ceraolo, coordonatorul USB Livorno.

Raportul privind încărcătura provine de la asociația The Weapon Watch, potrivit căreia Asiatic Island ar fi încărcat muniție în Genova pe 13 mai. Într-o notă, asociația afirmă că a fost încărcat un container care conținea gloanțe grele, marcat ca având mărfuri explozive (clasa 1.4) și că în portul Livorno ar fi trebuit să încarce și explozibil. Nava port-container efectuează un serviciu pentru compania israeliană Zim între Marsilia și Haifa, cu apeluri în Genova, Livorno, Napoli și Ashdod.

Weapon Watch solicită guvernului și autorităților italiene care controlează comerțul cu arme să evalueze responsabil nerespectarea prevederilor legii și a tratatelor internaționale. După cum se știe, aceste prevederi se aplică și tranzitului și transbordării mărfurilor din alte țări și cu atât mai mult în cazurile de muniție și explozivi al căror transport a provenit dintr-un port italian.

După Livorno, mobilizarea a fost organizată și la Napoli de către sindicatul SiCobas, care s-a alăturat „luptei împotriva armelor care traversează porturile italiene”. În cele din urmă, chiar lucrătorii din docurile de la Ravenna au declarat că vor refuza „încărcarea armelor, explozivilor sau a altor materiale de război care ar putea alimenta conflictul dintre Israel și Hamas”. În cazul portului Romagna, mobilizarea este organizată de Filt Cgil, Fit Cisl și Uiltrasporti.

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare