Anul trecut, producția de mașini din Slovacia a crescut cu aproximativ 4% faţă de 2020, iar numărul de mașini fabricate a depășit un milion. Pe cap de locuitor, Slovacia rămâne lider mondial în producția de mașini.

Vara trecută, când industria auto a fost cel mai puternic afectată de deficitul de cipuri, Asociația Slovacă de Automobile s-a temut că peste 900.000 de mașini nu vor putea fi produse în Slovacia. Ar fi fost chiar mai puțin decât în primul an al pandemiei, în 2020, și cu 200.000 sub cele produse în anul record 2019. Predicțiile pesimiste însă nu s-au îndeplinit în cele din urmă. În 2021, în țară au fost produse 184 de mașini la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că peste un milion de mașini au ieșit de pe liniile de producție ale fabricilor. „Semestrul trecut au fost publicate prognoze pesimiste, dar acum suntem fericiți că am atins acest număr magic și sperăm să reușim și anul acesta”, a declarat Alexander Matušek, președintele Asociației Slovace de Automobile. El a adăugat că rezultatul surprinzător s-a datorat angajaților Volkswagen, Stellantis, Kia și Jaguar Land Rover din țară, care au putut lucra chiar și în condiții dificile, obținând rezultate la care nici măcar nu visau semestrul trecut.

Kia a fost principalul contributor la o producție mai mare decât se aștepta. În ciuda lipsei de cipuri, fabrica de mașini din Žilna și-a crescut capacitatea de producție cu 15%, ceea ce înseamnă că a produs 308.000 de mașini în 2021. Kia a fost motivat de faptul că firma mamă din Asia are relații mai bune cu producătorii asiatici de cipuri decât au producătorii de automobile europeni.

În Slovacia, industria auto reprezintă 48% din economie și 42% din exporturi. Anul trecut, numărul de mașini nou înmatriculate în țară a crescut cu aproape 3%, până la 87.000, dar s-a înregistrat o ușoară scădere de 0,8% în cea mai populară categorie, M1. Potrivit președintelui asociației industriei auto, pentru a nu crește vârsta medie a întregului parc auto și implicit impactul nociv asupra mediului, în țară ar trebui vândute o sută de mii de mașini noi în fiecare an. Slovacia s-a apropiat de acest număr în 2017 și 2018, iar în 2019 l-a depășit. Statisticile privind mașinile second hand importate din străinătate arată că numărul crește constant de trei ani încoace, ajungând anul trecut la 61.000 de unităţi.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare