Situația transportului rutier în Marea Britanie este complicată, dată fiind suprapunerea Brexitului peste pandemia de coronavirus şi penuria de șoferi, iar asta provoacă probleme în aprovizionarea supermarketurilor și, cel puțin pentru câteva zile, a unor benzinării. Acum vine o altă amenințare, cea a grevei șoferilor împotriva salariilor mici și a sarcinilor mari de muncă.

Este o inițiativă autonomă a sindicatelor, lansată de un grup de șoferi de camioane sub sloganul „Rămâneți acasă”, adică „Să rămânem acasă”. Greva națională este programată pentru 23 august și până acum s-au alăturat cel puțin trei mii de persoane. „De prea mulți ani am fost ignorați şi exploatați. Acum a sosit timpul nostru, acum avem o șansă să fim auziți“, a declarat Mark Schubert, unul dintre șoferii care s-au alăturat inițiativei, ziarului The Guardian.

Asociația Road Haulage a răspuns imediat acestei inițiative, afirmând că greva va agrava o situație deja proastă. Se estimează că în Marea Britanie există un deficit de 100.000 de șoferi de camioane. Lipsa există de ceva timp, dar a fost agravată atât de restricțiile de imigrare post-Brexit, cât și de tendința spre izolare declanșată de pandemie. Pentru a aborda această situație, guvernul britanic a prelungit timpii de conducere și a scutit de carantină aproximativ 10.000 de șoferi care lucrează pentru distribuția alimentelor.

Dar criza continuă, mai ales în distribuția largă. După cum am mai scris, deja trei lanțuri de supermarketuri – Asda, Tesco și Sainsbury’s – au cerut furnizorilor lor un supliment tarifar pentru a acoperi creșterile salariale ale șoferilor lor, pentru a reține sau recruta personal.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare