La sfârșitul lunii iulie 2022, comitetul italian „Uniți pentru viața șoferilor” a denunțat un val de amenzi aplicate șoferilor de vehicule industriale pentru încălcarea paragrafului 7 bis al articolului 157 din Codul Rutier, care interzice pornirea motorului unui vehicul staționat pentru a activa aparatul de aer condiționat. Sancțiunile variază de la 216 la 432 de euro.

Aceasta este o măsură luată pentru reducerea poluării, dar care nu ține cont de şoferii aflaţi la bordul unui camion. Odată cu temperaturile extreme din aceste zile, cabinele camioanelor sunt de fapt cuptoare, în care șoferii trebuie să rămână în opririle la încărcare și descărcare sau ca să respecte timpii de odihnă.

Într-o notă, comitetul scrie că regula „poate fi bună pentru cei care folosesc un vehicul în scopuri recreative și sporadice, însă nu e potrivită pentru șoferii de vehicule grele care stau ore în șir sub soare unde se îmbolnăvesc, iar unii chiar îşi pierd viaţa.”

Prin urmare, potrivit Trasporto Europa, comitetul solicită aprobarea unei derogări de la această interdicție în cele mai călduroase zile ale anului, adăugând că, „în numele ecologiei, este permisă circulația iahturilor, bărcilor cu motor, mașinilor super puternice, vehiculelor super poluante, în vreme ce șoferii mor în interiorul unei cabine din tablă, din cauza celor care nu au investit niciodată în infrastructură și nu au avut niciodată o viziune amplă asupra transportului”.

Această solicitare a fost împărtășită de asociația Aspas (Amici della Polizia Stradale) și de sindicatul Filt CGIL. Acesta din urmă solicită ministerului Mims „măsuri de reglementare care să oblige, pentru înmatricularea autovehiculelor noi, prezența la bord a aparatului de aer condiționat ce poate fi utilizat cu motorul oprit”. Altfel, „situația apărută în aceste zile produce o nemulțumire puternică șoferilor care, fără o intervenție rapidă și pozitivă, s-ar putea transforma în suspendarea activităților care garantează achiziția și transportul de materii prime și produse”.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 3 – iulie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare