Printre acțiunile șoferului de camion care ar putea dispărea în următorii ani se numără cuplarea semiremorcii, grație noilor sisteme automate. Cea mai recentă soluţie de acest tip, KKS, prezentată de Jost, permite efectuarea întregii operațiuni – cuplarea roții a cincea și ridicarea suportului semiremorcii -, din cabină, folosind telecomanda. Acest lucru oferă confort șoferului, accelerând în acelaşi timp procedeul de cuplare/decuplare a semiremorcilor, sporind productivitatea transportului. În plus, acest sistem favorizează conducerea autonomă a vehiculelor industriale.

Jost explică faptul că, în operațiunea de cuplare, șoferul se ocupă de ridicarea cadrului autotractorului, pentru a pune placa celei de-a cincea roţi în contact cu contraplaca semiremorcii. Un senzor de pe placa roţii a cincea comunică atunci când cele două părți sunt în contact, astfel încât șoferul se poate deplasa înapoi până când cea de-a cincea roată este blocată. Unii senzori verifică poziția corectă a știftului pivot și închiderea completă a mecanismului roții a cincea, trimitând informațiile șoferului pe telecomandă. Pe lângă cuplarea mecanică prin știftul pivotant, conectorul KKS conectează automat electronica și ABS/EBS.
Sistemul este completat cu instalarea pe semiremorcă a manipulatorului telescopic Modul E-Drive și de sistemul de lubrifiere automată LubeTronic. Jost afirmă că sistemul KKS economisește jumătate din timp la cuplarea și decuplarea semiremorcilor și este potrivit în special pentru transporturi cu proceduri de andocare frecvente și călătorii scurte sau pentru transportul de mărfuri periculoase. În acest din urmă caz, senzorii verifică și previn orice pierdere a semiremorcii sau orice erori de cuplare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare