Sondajul Național privind Condițiile de Muncă realizat în Olanda arată că 37% dintre angajații din sectorul transporturilor lucrează ocazional sau regulat noaptea, scrie Pointer.kroncrv.nl.

În Olanda, 1,3 milioane de oameni lucrează noaptea, din care 600.000 în mod regulat, în diverse sectoare, cum ar fi sănătatea, ospitalitatea și industria, dar mai ales în trafic.

În 2017, un studiu a încercat să stabilească dacă există o legătură între munca de noapte și riscul de probleme de sănătate, iar concluzia a fost clară: există. Pe lângă un risc crescut de diabet de tip II și boli cardiovasculare pe termen lung, munca de noapte este mai probabil să provoace probleme de somn pe termen scurt. Ca urmare, în același an, Consiliul de Sănătate l-a sfătuit pe ministrul Afacerilor Sociale și Ocupării Forței de Muncă „să restrângă pe cât posibil munca de noapte”.

În același timp, conform experților, lucrătorii de noapte suferă de probleme de somn de 1,5-2 ori mai des decât cei care lucrează în timpul zilei. Există chiar și o tulburare oficială de somn asociată cu munca de noapte: tulburarea de somn în schimburi.

Şi şoferii de camion declară că turele de noapte nu sunt ușoare. „Jumătate de noapte trebuie să deschizi fereastra ca să intre aer proaspăt ca să nu adormi. Încălzirea trebuie oprită și radioul pornit. Radioul de noapte este foarte important pentru șoferi. Nu trebuie prea multă muzică, ci mai ales interactivitate, pentru a te face atent”, a declarat pentru publicaţie un șofer din Olanda care precizează că, și în vacanță, când rutina zilnică este mai bună, se trezește constant noaptea, ca „moștenire a anilor de muncă noaptea”.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare