Companiile cu capital german din România privesc din nou cu ceva optimism spre viitor, după doi ani extrem de dificili, marcați de pandemie și de războiul din Ucraina, după cum relevă sondajul realizat de AHK România în perioada 13 februarie – 17 martie 2023, împreună cu alte 15 camere de comerț germane bilaterale din Europa Centrală și de Est, în rândul companiilor germane active în țările respective. Dar există și riscuri, care pot întuneca perspectivele economice.

Situația companiilor germane din România s-a îmbunătățit într-o oarecare măsură primăvara aceasta, în comparație cu primăvara lui 2022, și este apreciată ca fiind „bună” de 45% dintre cei intervievați. Mai mult de 47% dintre respondenți consideră situația companiilor lor ca fiind satisfăcătoare și doar 8% o consideră rea.

Companiile privesc însă cu încredere spre viitor, subliniază AHK. Aproape 46% dintre respondenți sunt de părere că își vor dezvolta afacerea în următoarele 12 luni (2022: 41%), iar 16% se așteaptă ca evoluția locală a afacerilor să arate mai rău (în 2022: 11%).

Referitor la evoluția economică a României în următoarele 12 luni, peste 25% se așteaptă la o îmbunătățire (2022: 11%) și doar 29% văd o înrăutățire a perspectivelor economice (2022: 52%). 46% dintre companii nu se așteaptă la nicio schimbare (2022: 38%). Mai mult de jumătate prevăd o creștere a cifrei de afaceri în comparație cu 2022, în vreme ce 32% nu se așteaptă la nicio schimbare în acest sens.

Mai mult de 42% dintre companii anunță că vor să angajeze personal (2022: 41% şi tot pentru 42%numărul de angajați va rămâne la fel. În privința investițiilor în următoarele 12 luni, 40% dintre companii spun că vor crește (2022: 25%), în timp ce 24% sunt mai precaute și plănuiesc sume mai mici pentru investiții (2022: 20%).

Pe lângă provocarea prețurilor la energie, lipsa de personal calificat revine la început de 2023 pe agenda companiilor. Cel mai mare risc îl reprezintă însă costurile cu forța de muncă, urmat de lipsa de personal calificat și de prețul la energie. În primăvara lui 2022, prețul materiilor prime și al energiei reprezentau cei mai relevanți factori de risc, pe fondul nesiguranței și al restricțiilor impuse de pandemie. Factorii „clasici” -infrastructura și politicile economice – trec în plan secund.

În sondaj au fost analizați şi 21 de factori specifici amplasamentului investițional. Un factor decisiv pentru investitori este calitatea de membru UE a României, care a fost apreciat pozitiv și în acest an de 44% dintre respondenți. Îmbucurător este și faptul că practicile în achizițiile publice s-au îmbunătățit de-a lungul timpului (2018: -35 puncte, 2023: -13 puncte). Formarea academică (0 puncte) și calificarea angajaților (-2 puncte) au de asemenea un scor bun. În ceea ce privește formarea profesională, aceasta necesită îmbunătățiri. Este nevoie urgentă de investiții în formarea profesională și continuă, atât din partea companiilor, cât și a autorităților. Referitor la acest aspect, gradul de satisfacție al companiilor este în scădere ușoară (-13 puncte).

Disponibilitatea personalului calificat este una dintre cele mai mari provocări ale companiilor. Migrația personalului calificat către Europa, îmbătrânirea populației, dar și deficiențele sistemului educațional sunt principalele cauze care au determinat lipsa acută de personal calificat. „Personalul calificat și educația sunt cele mai importante teme pentru România. Dorim o economie verde, o economie digitală, dar sistemul românesc de învățământ nu poate furniza suficient personal calificat pentru a acoperi nevoile prezente și viitoare. Tinerii au nevoie de mai multe calificări practice pentru locurile de muncă disponibile. Cunoștințele cerute pe piața muncii și abilitățile practice nu sunt suficient predate în școli. De aceea, e nevoie urgentă de o coordonare mai bună între mediul educațional și cel de afaceri”, spune Sebastian Metz, directorul general al AHK România.

Productivitatea angajaților și flexibilitatea legislației muncii au obținut în acest an un scor bun în sondaj. Condițiile cadru administrative și politice au cunoscut o ușoară îmbunătățire, dar rămân în zona negativă. Între acestea stabilitatea politică și socială (scor -4) și stabilitatea juridică (-7) sunt cel mai bine cotate, acestea realizând schimbări pozitive vizibile comparativ cu perioada 2018-2021.

Războiul din Ucraina aduce cu sine urmări de scurtă durată, dar și schimbări pe termen lung în ce privește diviziunea activităților la nivel internațional. Cele mai multe dintre companiile intervievate își fac griji cu privire la costurile mai mari la energie, la materiile prime și la serviciile prestate în avans, dar și cu privire la întreruperile din lanțul de aprovizionare. Pe termen lung, se preconizează o schimbare a evaluării riscurilor legate de amplasamentul investițional.

La sondaj au participat 132 de companii membre AHK România și companii cu capital german din România din diferite sectoare de activitate: 37% servicii, 36% industria prelucrătoare, 17% comerț, 7% construcții, 3% furnizare de energie și apă, deșeuri.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut